Osumnjičeni za terorizam ubijen u Australiji

Australsko islamsko rukovodstvo pozvalo je muslimane u Australiji na uzdržanost iako su muslimani i džamije postali u zadnje vrijeme mete napada zbog jačanja straha od eventualnih terorističkih napada.

Predstavnica Registra islamofobije, advokatica Mariam Veiszadeh rekla je novinarima da su posljednjih dana oštećene mnoge džamije, da je bilo prijetnji porukama ispisanim sprejom na imovini i automobilima muslimana kao i da je bilo slučajeva da se svinjska glava nabode na križ, prenijela je agencija AFP.

“Mnoge žene, posebno koje nose hidžab kao i djeca bile su mete verbalnih napada i prijetnji”, dodala je ona, prenosi Tanjug.

U Sydneyu je, kako je navela Veiszadeh, jedna majka sa bebom upljuvana, a u Perthu je jednoj ženi marama strgnuta s glave.

Ubistvo osamnaestogodišnjaka

Australska policija je ustrijelila i usmrtila “poznatog osumnjičenika za terorizam” koji je izbo dvojicu policajaca dan nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant pozvala muslimane da neselektivno ubijaju Australce.

Osamnaestogodišnjak Abdul Numan Haider navodno povezan sa grupom Al-Furqan ubijen je u utorak navečer nakon što je stigao u policijsku stanicu u predgrađu Melbournea, gdje je pozvan na “rutinski” razgovor.

On se rukovao sa dva člana združenog tima za borbu protiv terorizma, nakon čega je izvukao nož i više puta ubo obojicu muškaraca. Jedan policajac je ispalio jedan metak koji je usmrtio napadača, saopćila je policija.

“Mogu reći da je osoba o kojoj se radi poznati osumnjičenik za terorizam”, rekao je u srijedu ministar pravde Michael Keenan. “Čini se da je policija otvorila vatru u samoodbrani”.

Ken Lay, čelnik policije Victorije, kazao je da je tinejdžer “imao samo jednu stvar u planu, a to je da naškodi ovoj dvojici što je više moguće”.

Stepen zabrinutosti

“Bili smo upoznati sa ovim mladićem i znali smo za njega već mjesecima. Činjenica da ga je združena radna grupa za borbu protiv terorizma istraživala govori koliko smo bili zabrinuti, kada je on u pitanju”, rekao je Lay radiju Fairfax.

Vršilac dužnosti federalnog načelnika policije, Andrew Colvin, nešto kasnije u srijedu je kazao da je napadaču pasoš bio poništen sedam dana ranije iz razloga državne sigurnosti.

Bruce Giles, zapovjednik Australske savezne policije, rekao je da se istražuju navodi da je napadač prethodno mahao zastavom ISIL-a.

Dva zbodena policijacja su u teškom stanju, saopćilo je bolničko osoblje.

Trenutno nije poznato da li je ovo nasilje povezano sa nedavnim pozivom ISIL-a, koji je poručio svojim pristalicama da ubijaju u svojim matičnim zemljama.

U ponedjeljak je australski premijer Tony Abbott rekao da će se ravnoteža između slobode i sigurnosti “možda poremetiti”, te je predstavio brojne nove sigurnosne ovlasti za koje se očekuje da će biti predstavljeni parlamentu u srijedu.

Zabrinutost vlasti

Australske vlasti su zabrinute zbog velikog broja njihovih državljana koji se bore na Bliskom Istoku.

Bombaš samoubica kojj je ubio troje ljudi u Bagdadu u julu je identificiran kao Australac, kao i dvojica muškaraca koji su nedavno uslikani kako drže odrubljene glave sirijskih vojnika.

Više od 800 policajaca je bilo angažirano u sigurnosnoj operaciji u Sydneyju i Brisbaneu prošlog četvrtka, kada su vlasti saopćile da su zaustavile plan povezan sa ISIL-om da se odrubi glava nekom iz javnosti.

Australija je nedavno rasporedila 600 vojnika u Ujedinjene Arapske Emirate, koji trebaju da se priključe koaliciji protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije