Muslimani na udaru u Australiji

Mnoge žene, posebno koje nose hidžab, bile su mete verbalnih napada i prijetnji (AFP)

Australsko islamsko rukovodstvo pozvalo je muslimane u Australiji na uzdržanost iako su muslimani i džamije postali u zadnje vrijeme mete napada zbog jačanja straha od eventualnih terorističkih napada.

Predstavnica Registra islamofobije advokatica Mariam Veiszadeh rekla je novinarima da su posljednjih dana oštećene mnoge džamije, da je bilo prijetnji porukama ispisanim sprejom na imovini i automobilima muslimana kao i da je bilo slučajeva da se svinjska glava nabode na križ, prenijela je agencija AFP.

“Mnoge žene, posebno koje nose hidžab kao i djeca bile su mete verbalnih napada i prijetnji”, dodala je ona, prenosi Tanjug.

U Sydneyu je, kako je navela Veiszadeh, jedna majka sa bebom upljuvana, a u Perthu je jednoj ženi marama strgnuta s glave.

Australija je podigla nivo uzbune na terorističke prijetnje, zbog straha da bi neko od gotovo 60 državljana Australije, koji se bore na ratištima u Iraku i Siriji na strani pobunjenika, mogli da se vrate i izvedu napad u zemlji.

Ubijeni tinejdžer

Policija u Melbourneu ubila je tinejdžera muslimana Abdula Numana Haidera, koji je nožem napao dvojicu policajaca.

Ubistvo tog 18. godišnjaka povećalo je strahove da će se povećati prijetnje muslimanima i napadi na njih.

“Biće rasnih tenzija, u to nema sumnje”, rekao je šef policije u australskoj državi Victoriji Ken Lay.

Grupa Islamska država Irak i Levant pozvala je muslimane da neselektivno ubijaju Australce, a tu poruku pripadnika ove grupe su vlasti u Australiji vrlo ozbiljno shvatile.

Pripadnici ISIL-a su u poruci naveli da treba ubijati i Amerikance, Kanađane i Francuze, navela je francuska agencija.

Izvor: Agencije