Jemen: Hadi upozorava na građanski rat

Pobunjenici su zauzeli mnoge državne institucije u glavnom gradu (AP)

Predsjednik Jemena, Abd Rabbuh Mansour Hadi, obećao je ponovo uspostaviti državni autoritet i upozorio na „građanski rat“ u većinski sunitskoj zemlji, u trenutku kada šiitski pobunjenici skoro u potpunosti drže glavni grad Sana pod kontrolom.

„Sana se suočava sa zavjerom koja vodi u građanski rat“, rekao je Hadi u govoru u predsjedničkoj palači dva dana nakon što su pobunjenici preuzeli sve ostale državne institucije u glavnom gradu, i zasjenili UN-ov mirovni sporazum.

„Mnoge sile su došle, ili one koje su izgubile interes u Jemen, ili one koje su se zbog ličnih nezadovoljstava odlučili osvetiti državi umjesto pojedincu, ili oportunisti koji iskorištavaju svaku nesreću da napadnu zemlju“, rekao je Hadi.

Reporter Al Jazeere Mohamed Vall, u svom javljanju iz Sane, rekao je da su predsjednikovi komentari unijeli mnogo konfuzije u zemlji.

„Ne znaju šta je htio reći. Da li je zavjera činjenica da je bio primoran potpisati sporazum koji mu se ne sviđa? Ili je zavjera što se dvoumi oko preuzimanja Houthija i sada vidi stvarnu sliku? Nije spomenuo ko se nalazi iza zavjere“, rekao je naš dopisnik.

Stotine pobunjeničkih boraca zauzele su kontrolne tačke na cesti koja vodi do aerodroma i na drugim bitnim mjestima u glavnom gradu u utorak, dok naoružane patrole kruže gradom, javlja AFP.

‘Sana neće pasti’

Pobunjenici su zauzeli pozicije ispred javnih ureda koje su osvojili u nedjelju, a među njima su i glavna Vladina zgrada, parlament, vojni štab i centralna banka.

Ali Hadi insistira da „Sana neće pasti“.

UN-ov izaslanik Jamal Benomar, koji je posredovao u nedjeljnom mirovnom sporazumu koji je trebao okončati smrtonosne borbe između pobunjenika i sunita, rekao je kako pobunjeničko osvajanje ključnih institucija bez praktično ikakvog otpora ukazuje na „kolaps“ sigurnosnih snaga u Sani.

U sukobu šiita i sunita poginulo je najmanje 200 ljudi, kaže vlada.

Houthi pobunjenici, koji su se prošle godine prozvali Ansarullah (Pristalice Boga), deceniju su se borili u planinama na sjeveru, prije nego što su odlučili krenuti na Sanu.

Reuters je citirao svjedoke i lokalne zvaničnike koji kažu da je bespilotna letjelica, kakvu SAD koriste da pronađu i napadnu osumnjičene članove Al-Kaide, pala u južnom dijelu zemlje u utorak.

Svjedoci kažu da se letjelica srušila nakon što je udarila u planinu u blizini grada Beihan.

Izvor: Al Jazeera i agencije