Virus ebole se može proširiti enormno brzo

Ebola je virusna bolest za koju još ne postoji pravi lijek ili cjepivo (AP)

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da bi broj zaraženih virusom ebole do novembra mogao premašiti brojku od 20.000 ukoliko se hitno ne poduzmu mjere sprečavanja širenja te epidemije u Africi, prenosi agencija Anadolija.

U tekstu objavljenom u ‘New England Journal of Medicine’, eksperti upozoravaju da bi epidemija ebole mogla da se proširi enormnom brzinom ukoliko se hitno nešto ne poduzme na terenu u ugroženim afričkim zemljama.

Prema predviđanjima WHO-a, virusom ebole do 2. novembra bi u Gvineji moglo biti zaraženo ukupno 5.700, u Liberiji 9.900 i u Siera Leoneu 5.000 osoba.

Iz WHO-a je jučer saopćeno da je u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu do sada dijagnosticirana zaraza virusom ebole kod ukupno 5.843 osoba.

Dugogodišnje posljedice

U ponedjeljak je završena trodnevna karantena u Sijera Leoneu, uvedena da bi se identificirali zaraženi virusom ebole, priopćile su vlasti u toj zapadnoafričkoj državi.

Iako je bilo spomena da će karantena možda biti produžena jer dobrovoljci nisu uspjeli doći do svih mještana, to se neće desiti, priopćili su dužnosnici.

Otkriveno je 70 trupala i 150 novooboljelih od virusa ebole nakon trodnevne opće izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije, priopćile su u ponedjeljak vlasti, dan nakon te dosad neviđene operacije.

Ujedinjeni narodi tvrde da će čak i kad budu stavljene pod kontrolu, države poput Sijera Leonea godinama osjećati posljedice epidemije ebole.

WHO je priopćio i da poslije više od šest mjeseci nakon izbijanja najveće epidemije ebole u svijetu još postoje ugrožena područja gdje građani nemaju ni sapun, niti vodu.

Ebola je virusna bolest za koje još ne postoji pravi lijek ili cjepivo, ali se za njima intenzivno traga.

Bolest se prenosi u kontaktu s tjelesnom tekućinom oboljelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolijevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Izvor: Agencije