UN pozvao na primirje i pregovore u Libiji

Zapadne sile se pribojavaju da bi Libija mogla potonuti u građanski rat (EPA)

Na sastanku ministara vanjskih poslova, na kojem su prisustvovali predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i drugih zemalja, odlučeno je da neće biti nikakve strane intervencije u Libiji, dok je UN predložio da predstavnici suparničih vlada u toj državi održe pregovore u Alžiru.

Zvaničnici su zaključili da je u Libiji hitno potrebno sveobuhvatno primirje, prenosi Anadolija.

Sastanak na temu Libije održan je u New Yorku, a predvodio ga je ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry. 

Nakon sastanka, usvojena je zajednička izjava koju se popisali predstavnici Turske, SAD-a, Velike Britanije, Alžira, Egipta, Francuske, Njemačke, Italije, Katara, Saudijske Arabije, Španije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Evropske unije te Ujedinjenih naroda.

Zvaničnici su osudili kontinuirano nasilje u Libije te teroriste i ekstremiste koji su izvor nasilja. Upozoreno je da sve to podriva razvoj zemlje te demokratske procese.

Politički dijalog

“Pozivamo sve strane da na konstruktivan način pristupe mirnom političkom dijalogu kako bi se hitno postigao sveobuhvatni prekid vatre te kako bi se prevazišla trenutna kriza”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Poziv je uslijedio nakon što je Misija Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL) predložila da predstavnici suparničkih vlada u Libiji održe razgovore u Alžiru – prve pregovore otkako je počeo val nasilja u maju.

Misija UN-a saopćila je da će zajednički odbor za Libiju nadzirati bilo kakav prekid vatre i pozvala je suparnike da dogovore vremenski okvir za povlačenje boraca iz gradova i ključnih postrojenja, uključujući i aerodrome.

Predloženo je da razgovori počnu 29. Septembra, saopćila je misija UN-a.

Bez strane intervencije

Specijalni predstavnik UN-a Bernardo Leon kazao je kako je pružena sva podrška kako bi u Libiji došlo do pregovora koji će sve strane odvesti u pravcu rješenja krize.

U izjavi se navodi i to da problem Libije nije za vojno rješenje te da je potrebno kazniti sve one koji izazivaju nasilje te one koji remete i štete procesu demokratske tranzicije u zemlji.

“Odbacujemo bilo kakvu mogućnost strane intervencije. Libijski narod se borio da se oslobodi diktature koja je trajala 42 godine. Podržavamo njihove napore da Libiju pretvore u sigurnu, demokratsku i prosperitetnu zemlju”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Na sastanku je odlučeno da će naredni sastanak po ovom pitanju biti održan za dva mjeseca u Madridu.

Libijski izabrani parlament potvrdio je u ponedjeljak na večer novu vladu na čijem je čelu Abdullah al-Thinni, izjavio je glasnogovornik parlamenta, prenosi Hina.

Libija pokušava izaći nakraj s anarhijom u zemlji, kojoj doprinosi i činjenica da se dva parlamenta i dvije vlade bore za legitimnost tri godine nakon svrgavanja Muammara Gaddafija.

Bijeg na istok

Zastupnici izabranog Zastupničkog doma i viši državni dužnosnici sklonili su se na istok zemlje nakon što je jedna naoružana grupa iz grada Misrate na zapadu zemlje preuzela vlast u Tripoliju i postavila vlastiti parlament i vladu.

Zastupnički dom, koji priznaje međunarodna zajednica, prihvatio je drugi prijedlog sastava vlade nakon što je prošle sedmice odbacio 16-članu vladu kao preveliku, izjavio je glasnogovornik Parlamenta Faraj Hashem.

Nova Vlada ima 13 ministara, uključujući i tri zamjenika predsjednika Vlade. U njoj nema ministra nafte, a za upravljanje naftnim potencijalima bit će, kao i za Gaddafijeve vladavine, zadužena državna kompanija National Oil Corp (NOC).

Thinni, bivši vojnik, bio je na čelu vlade od marta, ali je dao ostavku nakon izbora u junu. Parlamentarci su mu potom opet predložili da sastavi vladu.

Ministar vanjskih poslova bit će Mohammed al-Dairi, bivši viši dužnosnik Ujedinjenih naroda, saopćio je Parlament na svojoj internetskoj stranici. Vlada neće imati ni ministra odbrane, a vojskom će upravljati zapovjednik štaba.

Zapadne sile se pribojavaju da bi Libija mogla potonuti u građanski rat. Vlada nije u stanju kontrolirati bivše pobunjenike koji su pomogli svrgnuti Gaddafija, ali se sada i dalje bore za utjecaj i udio u zaradi od nafte.

Izvor: Agencije