Uljez pred Bijelom kućom imao 800 metaka

Nakon izgreda je pokrenuta istraga o sigurnosti Bijele kuće (AP)

Muškarac koji je u petak ušao u Bijelu kuću, nakon što je preskočio sigurnosnu ogradu i dotrčao do zgrade, imao je u automobilu 800 metaka, potvrdio je sinoć američki državni odvjetnik David Mudd.

Irački veteran Omar Gonzalez (42), odjeven u narančasto radno odijelo, uhićen u Bijeloj kući s nožem, čija je oštrica duga devet centimetara, izveden je pred savezni sud u Washingtonu, prenosi agencija AFP.

„Gonzalezova zaokupljenost Bijelom kućom i gomilanje streljiva (…) opasni su za predsjednika“, rekao je na saslušanju državni odvjetnik Mudd te dodao kako su u automobilu tog „beskućnika bez prihoda“, parkiranom blizu Bijele kuće, pronađeni i dvije sjekirice te mačeta.

Savezni sud u Washingtonu optužio je u subotu Gonzaleza za ilegalni ulazak i posjedovanje opasnog oružja, za što mu prijeti 10-godišnja zatvorska kazna.

Ostat će u pritvoru do sljedeće rasprave zakazane za 1. listopada.

Obama zabrinut

Gonzalez je isto tako zaustavljen, ali ne i uhićen u kolovozu dok je prolazio pored Bijele kuće sa sjekiricom za pojasom, dodao je Mudd.

Nakon izgreda je pokrenuta istraga o sigurnosti Bijele kuće.

Predsjednik Barack Obama rekao je da je „zabrinut“ zbog upada tog čovjeka, prenio je prethodno glasnogovornik američke administracije Josh Earnest.

Obama je ipak pohvalio „dobar posao“ tajnih službi, te im izrazio „zahvalnost za sve žrtve koje podnose za njega i za njegovu obitelj“.

Interni skandali u tajnoj službi

I ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson stao je u obranu tajne službe koja je dio njegova ministarstva.

„Molim vas da ne izvlačite prebrzo zaključke i unaprijed ne donosite sud o kvaliteti sigurnosnog osoblja koje ima samo nekoliko sekundi da reagira, prije nego sve činjenice budu poznate“, naveo je Johnson u priopćenju.

Dan nakon ovog izgreda, još se jedan muškarac u subotu pokušao prvo pješice, a onda u automobilu približiti Bijeloj kući te je uhićen.

Ovi se izgredi događaju u trenutku dok je tajna služba zadužena za zaštitu predsjednika Obame već suočena s internim skandalima.

Izvor: Agencije