Somalija: Novinar oslobođen nakon 2,5 godine

Somalijski gusari zaradili su oko sedam milijardi dolara od 2007. godine (EPA)

U utorak je na slobodu pušten njemačko-američki novinar Michael Scott Moore, koji je bio zatvoren 2,5 godine u Somaliji, objavili su njemačke i somalske vlasti te njegov bivši poslodavac, javlja Spiegel Online.

On je stigao je u glavni grad Somalije Mogadishu u utorak i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

U utorak bi trebao obaviti medicinski pregled te je angažiran je psiholog, koji će se ispitati njegovo psihološko stanje.

Moorea su u januaru 2012. godine u gradu Galkaju oteli pripadnici oružane policije, dok je istraživao za knjigu o somalskim piratima.

Mninistar unutrašnjih poslova poluautonomne regije Galmuduga, u središnjoj Somaliji, gdje je novinar bio otet, tvrdi da nikakva otkupnina nije bila plaćena da bi Moor bio oslobođen.

Novinari u stalnoj opasnosti

“Nikad nismo izgubili nadu i s Michaelom i njegovom majkom slavimo to što je konačno prestala njegova noćna mora”, rekao je glavni urednik Spiegel Onlinea Wolfgang Buechner.

Organizacija Reporteri bez granica bila je jako zadovoljna nakon puštanja Moora.

Vođa poslova ove organizacije Christian Mihr izjavio je, kako ovaj događaj podsjeća na to da su medijski stručnjaci u Somaliji u stalnoj opasnosti i da se na ovom problemu mora dalje intezivno raditi.

Situacija u glavnom gradu Somalije je, po navodima ove organizacije, alarmantna.

Neki novinari čak spavaju u svojim redakcijama, kako bi izbjegli nepotrebna kretanja.

Američke i njemačke vlasti pokušavale su pregovorima ishoditi Moorovo oslobađanje, a njegovi otmičari su objavili nekoliko njegovih fotografija.

Izvor: Agencije