Separatisti energetski ovisni o Kijevu

Samoproglašena narodna republika istočna Ukrajina pokušava prekinuti energetsku ovisnost o Kijevu.

Ipak, kako izvještava reporter Al Jazeere iz Donjecka, to u praksi nije jednostavno.

Sergej, jedan od zaposlenika Donetskmiskgasa, i njegovi ljudi imaju važnog posla, jer je plinovod u Donjecku česta meta granatiranja.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Granatiranje zna biti zastrašujuće. Ponekad tek što smo završili s popravkom, biva uništen neki drugi dio instalacija u istoj četvrti”, rekao je Sergej.

Čak i ako poprave cijev, plina će uskoro možda nestati.

Pobunjenici imaju plan kako će se grijati

Rusija je Ukrajini prekinula dotok plina još u junu, ali pobunjenici imaju plan kako će se grijati u “svom dijelu” Ukrajine. Po navodima Alekseja Granovskog, jednog od pobunjenika, to je tehnički izvodivo.

“Ako napravimo sporazum s Rusijom, moći ćemo dobivati plin, a ne isporučivati ga dalje Ukrajini, tako da ćemo imati dovoljno plina”, rekao je Granovski.

Ipak, nije sve tako jednostavno, jer se plin u velikom broju teritorija pod kontrolom separatista dostavlja preko teritorije pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Upravo zbog toga pobunjenici odbacuju trenutno primirje, jer je nihov cilj kontrola nad cijelom regijom Donbas.

“No, plin je samo jedan od problema, jer su nas separatisti odveli da nam pokažu termoelektranu gdje inženjeri rade na njenom održavanju”, izjavio je Granovski.

Goriva još za mjesec dana

“Ovdje imamo zalihe uglja, pripremamo se za zimu i imamo goriva još za mjeseca dana rada”, rekao je Aleksej Medvedkin, zaposlenik u termoelektrani Zujevskaja.

Kažu da ovu elektranu mogu pokretati plin i mazut, premda u ovom trenutku nema velikih garancija da će goriva biti.

“Ekonomija regije Donjeck doslovno je na čekanju. Ova elektrana pokreće samo jednu turbinu, na 15 posto uobičajenog kapaciteta. Nema dovoljno goriva. Elektrana se uglavnom pokreće na ugalj, ali ne može osigurati dovoljno struje potrebne rudnicima, da bi oni proizvodili više uglja”, javlja Al Jazeerin reporter Robin Forestier-Walker.

“Uslijed nedostatka električne energije, mnogi rudnici uglja poplavljeni su podzemnim vodama i, po navodima jednog inženjera, potrebna su dva mjeseca da se okna isuše”.

Izvor: Al Jazeera