Različite reakcije Sirijaca na udare

Rat koji se već četiri godine vodi u Siriji duboko je podijelio tamošnje društvo. Različito se gleda i na zračne udare na položaje grupe Islamska država Irak i Levant.

Proširenje zračnih udara koalicijskih snaga na položaje ISIL-a glavna je tema na ulicama Damaska.

Stanovništvo je jedinstveno u borbi protiv grupe, a podijeljeno u vezi zapadnog učešća, prije svega uloge Sjedinjenih Američkih Država.

“Ovo je negativna stvar. Kako mogu biti optimista kada američki avioni lete iznad Sirije? Oni kažu da je to u koordinaciji s našom Vladom i ja se nadam da jeste, jer mi imamo svoj suverenitet”, kaže Sirijac Mazen Obaid.

Drugi smatraju da će vojna akcija imati pozitivne efekte ne samo na Siriju, već na cijeli regiju.

“Ovo je pozitivna stvar, ne samo za Siriju, već i za zemlje regije, jer terorizam ostavlja negativne posljedice na cijeli svijet. Ovdje je riječ o međunarodnom terorizmu”, smatra Mustafa Kallesh.

Fokus na tri regije

Podršku napadima na položaje ISIL-a, pod uvjetom da su u koordinaciji sa službenim Damaskom, pružio je i Omar Oso, predstavnik Kurda u sirijskom Parlamentu. Nada se da će udari zaštiti ugrožene Kurde na sjeveru države.

“Nadam se da će … na meti imati položaje ISIL-a i njihove vojne konvoje koji se kreću prema kurdskom gradu Ajnul-Arabu, na sirijsko-turskoj granici”, istakao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije ističe kako se akcija protiv ISIL-a ne smije zadržati samo na borbi protiv oružanih grupa na terenu.

“Republika Sirija je izvršila sve obaveze u pogledu hemijskog naoružanja i sada očekuje od međunarodne zajednice da se pozabavi pitanjem terorizma. Mora se izvršiti pritisak na one koji pružaju podršku, obučavaju i finansiraju takve grupe kako bi se sačuvao mir i sigurnost u regiji i svijetu”, piše u saopćenju Ministarstva.

Do sada su zračni napadi bili fokusirani na tri regije na istoku i sjeveru Sirije, gdje je ujedno najveća koncentracija boraca grupe ISIL.

Izvor: Al Jazeera i agencije