Pravnici: Regrutiranje doušnika u Gazi je ratni zločin

Izraelska vojska koristi ucjene i druge metode kako bi koristila Palestince kao doušnike (EPA)

Piše: Dalia Hatuqa

Rawhi Karkaz je prošle godine teško povrijedio zglob na lijevoj nozi, zbog čega je otežano hodao. Zbog nemogućnosti da dobije odgovarajući tretman u Gazi, Karkaz je zatražio pomoć u Izraelu, gdje se nadao da će ga operirati.

Njegova nada se izjalovila kada se suočio s dilemom na Erezu, graničnom prelazu između Gaze i Izraela: Ili će podleći pritisku vojske da da informacije izraelskim vlastima, ili će se vratiti kući.

“Izraelske vlasti su mi rekle: ‘Mi ti možemo dati nešto u zamjenu za nešto drugo'”, rekao je Karkaz. “Naravno da sam odbio. Zatim su me ispitivali i strpali u zatvor Ashkelon, gdje sam proveo 18 dana.”

Prema svjedočenju veterana elitne jedinice izraelske vojske, Karkaz odgovara profilu Palestinca kojem je potrebna medicinska ili finansijska pomoć i kojeg izraelske vlasti žele pridobiti kao kolaboranta.

Prošle sedmice su 43 veterana takozvane Jedinice 8200, elitne postrojbe izraelske vojne obavještajne službe, rekli da su prisluškivali Palestince, prikupljajući informacije koje bi mogli iskoristiti kako bi ih primamili ili ucjenjivali.

Iznuđivanje i ucjene

Oni su poslali otvoreno pismo premijeru države i višim oficirima, optužujući vlasti da koriste prikupljene informacije protiv Palestinaca u svrhu političke eksploatacije.

Veterani, među kojima su i neki koji i dalje služe kao rezervisti u izraelskoj vojsci, kažu da su neki Palestinci bili prisiljeni dati informacije o svojim sugrađanima te da su im zauzvrat bile obećane finansijske pogodnosti ili dozvole za ulazak u Izrael u svrhu rada ili liječenja.

Drugima su manipulirali koristeći privatne informacije, poput nevjere ili seksualne orijentacije.

“Tačno smo znali ko vara svoju ženu, s kim i kako često”, piše u jednom svjedočenju oficira. “Država Izrael će te pustiti da umreš prije nego što ti dopusti da odeš na liječenje ukoliko ima ne daš informacije o svom rođaku kojeg traže”, piše u drugom svjedočenju.

Palestinska organizacija za zaštitu ljudskih prava je rekla da regrutiranjem Palestinaca koji prenose informacije Izrael čini ratni zločin.

“Iznuđivanje i ucjena su jako rašireni i oni uključuju sve – od radnih dozvola i zdravstvene zaštite u Izraelu do rušenja kuća”, kaže Mourad Jadallah, pravni istraživač pri organizaciji za zaštitu ljudskih prava Al-Haq.

Kako se navodi, Član 147. Četvrte ženevske konvencije kaže: “Prisiljavanje zaštićenog lica da služi u oružanim snagama neprijateljske sile se smatra ‘teškim kršenjem’ prava.” A “teško kršenje Ženevskih konvencija” se smatra ratnim zločinom.

Palestinci su pozdravili pismo izraelskih veterana, nazivajući ga “herojskim činom”, koje podržava njihove “napore da okončaju okupaciju”.

Težak udarac vojsci

“Informacije koje cure iz vojnih struktura u Izraelu povećavaju solidarnost s grupama koje se bore protiv okupacije”, kaže član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije Tayseer Khaled.

Jawad Bulos, direktor pravne službe Kluba palestinskih zatvorenika, rekao je da je, prema mišljenju izraelskog stanovništva, Jedinica 8200 bila jedna od najprestižnijih.

“Uspjeh Jedinice [8200] je pomogao Izraelu za vrijeme mnogih ratova”, kaže on. “Tako da ovo pismo predstavlja težak udarac izraelskoj vojsci, koja trenutno vodi javnu kampanju koja je uslijedila nakon napada na Gazu.”

Izražavajući “moralnu obavezu” da više “ne učestvuju u državnim aktivnostima protiv Palestinaca”, grupa od 43 veterana je rekla da su informacije koje su prikupljali “štetile nevinim ljudima”.

Veterane nazivaju “ljevičarima”, a najmanje 200 njihovih kolega je osudilo njihov postupak. Oni su rekli kako nisu olako prihvatili činjenicu da je njihovo pismo uznemirilo izraelsko društvo.

“Mi razumijemo da je teško prihvatiti našu poruku”, napisali u oni u svojoj drugoj izjavi, objavljenoj nakon što su njihove kolege napisale odgovor na pismo braneći rad Jedinice. “Naša odluka je uslijedila nakon dugog i teškog ličnog preispitivanja.”

Veterani Jedinice 8200 kažu da je ignorirana zabrinutost koju su oni iskazali u vezi s informacijama koje su se koristile u svrhu “političkog progona”.

“Na temelju našeg višegodišnjeg iskustva u Jedinici, znamo da ne postoje ozbiljne debate o etici u Jedinici 8200”, kazali su o izraelskoj verziji američke Agencije za nacionalnu sigurnost, koja špijunira sve – od telefonskih poziva, e-mailova, pa do društvenih mreža.

Izrael: Veterani su kriminalci

Ali, glasnogovornik izraelske vojske je rekao da niko nije izrazio zabrinutost oficirima na višim pozicijama.

“Okretanje medijima, umjesto oficirima ili relevantnim vlastima, stvara sumnju u pogledu ozbiljnosti ovih tvrdnji”, kazao je glasnogovornik. “Obavještajni korpus nema nikakvih dokaza da su se prekršaji navedeni u pismu ikada dogodili.”

Isto mišljenje kao i veterani imaju i drugi rezervisti, koji su u prošlosti odbili služiti u vojsci: godine 2002. grupa rezervnih pilota je rekla da neće učestvovati u zračnim napadima. Godine 2003. je 13 pripadnika diverzantske grupe Sayeret Matkal, koja je provodila napad na aerodrom u Entebbei (Uganda) 1967. godine, odbilo je “služiti kao odbrambeni štit za poduhvat širenja naselja u okupiranim područjima”.

No, Jedinica 8200 je i dalje jedna od najprestižnijih u zemlji, što je činjenica koja je dodatno naljutila političare. Izraelski ministar odbrane je rekao da će veterani “biti smatrani kriminalcima”. Premijer Benjamin Netanyahu je nazvao njihove objave “neutemeljenim klevetama”.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao da je misija Jedinice bila da skuplja informacije kako bi zaštitila civilno stanovništvo Izraela.

“Za vrijeme obuke poseban akcenat se stavljao na moral, etiku i pravilnu proceduru. Vojnici i oficiri u Jedinici postupaju u skladu s onim što su naučili na obuci te su stalno pod strogim nadzorom oficira na višim pozicijama.”

Ali, veterani i dalje tvrde da se Jedinica, uprkos svojoj ulozi u borbi protiv terorizma, uglavnom bavi održavanjem “nedemokratske, vojne vlasti nad Palestincima”.

“Da bi se to postiglo, Jedinica mora infiltrirati svaki aspekt palestinskog života, a to je nešto što mi ne možemo nastaviti raditi čiste savjesti”, rekli su pripadnici Jedinice 8200.

Izvor: Al Jazeera