Obama obećao nastavak borbe protiv ISIL-a

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u utorak da će Sjedinjene Američke Države nastaviti borbu protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant, nakon što su prvi američki zračni udari pogodili ciljeve ove oružane grupe u Siriji.

On je, također, obećao kako će nastojati izgraditi što je moguće širu međunarodnu podršku za tu borbu.

“Svakom ko namjerava nauditi Americi ili Amerikancima mora biti jasno da nećemo tolerirati utočište za teroriste koji prijete našem narodu”, rekao je Obama u Bijeloj kući u Washingtonu, uoči polaska za New York.

On je dodao kako snaga koalicije s više od 40 država, uključujući pet arapskih država koje učestvuju u današnjim zračnim udarima, pokazuje da borba protiv ekstremista nije samo američka.

“Amerika je ponosna što stoji rame uz rame s ovim državama u ime naše zajedničke sigurnosti”, rekao je on, prenosi Reuters.

Više od 160 projektila, većinom precizno navođenih, ispaljeno je u utorak tokom zračnih napada SAD-a i saveznika u Siriji, izjavio je glasnogovornik Pentagona, kontra-admiral John Kirby.

Hrvatska još bez odluke

On je dodao kako nema indicija da ima civilnih žrtava, ali da su procjene u toku.

Kirby je istakao kako je u napadima na grupu Korasan u Siriji poginulo nekoliko veterana osumnjičenih da su spremali neposredne napade na zapadne mete.

“Vjerujemo da su ti pojedinci, koji su kovali zavjeru i planirali, eliminirani”, kazao je.

Predstavnici Hrvatske kažu da se odluka o učešću u koaliciji tek treba donijeti, ali da postoje očekivanja koja će njihova zemlja ispuniti.

“Vidjeli ste onu mapu na kojoj je Hrvatska dio te Islamske države. Prema tome, pomagali ili ne, moramo biti na oprezu. Način kako smo involvirani ili ćemo biti, putem humanitarne i medicinske pomoći, sigurno nije takav da bi posebno provocirao mogući napad na Hrvatsku. Ali, moramo biti oprezni. Znamo kakvo nam je okružje. Svako olako shvaćanje opasnosti bilo bi neodgovorno”, izjavio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

“Mi hoćemo sudjelovati, ali ne bez odluka formalnih tijela. Sve mora proći kroz odluke tijela hrvatske države i tada ćemo biti formalno u tim zajedničkim naporima. Naravno, iako čako članica NATO-a i Europske unije, obje su se organizacije deklarirale u tom pravcu, logično je da smo sastavni dio tih zajedničkih napora”, kazala je ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Turska podrška

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je zračne napade na pripadnike ISIL)-a u Siriji i rekao kako bi Ankara mogla dati vojnu ili logističku podršku za tu kampanju.

“Gledam na to [zračne napade] na pozitivan način. Bilo bi pogrešno ako bi prestali. Treba nastaviti ovim putem”, kazao je Erdogan turskim novinarima u New Yorku, u komentaru koji je emitirala turska televizija, prenosi AFP.

Na pitanje kako će Turska doprinijeti ovoj operaciji, Erdogan je rekao: “To podrazumijeva svaku vrstu podrške, uključujući vojnu i političku. To podrazumijeva političku ili logističku podršku.”

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako je Turska obećala da će učestvovati u koaliciji protiv ISIL-a, nakon oslobađanja turskih talaca koje su oni držali.

“Turska je dio ove koalicije i Turska će biti veoma angažirana na linijama fronta u ovim naporima”, rekao je on nakon što se sastao s turskim zvaničnicima u New Yorku.

Kerry je dodao kako je Turska očigledno u prvom trenutku bila suočena s izazovom imajući u vidu taoce, a da je sada kad je to riješeno “spremna provesti dodatne napore s nama ostalima kako bi uspjeh bio garantiran”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je njegova država deportirala više od 1.000 stranih boraca iz skoro 75 država u borbi da se zaustavi priliv ekstremista u Siriju.

Grupu od 46 Turaka, među kojima je bio i turski konzul, djeca i vojnici specijalnih snaga oteli su pripadnici ISIL-a iz turskog konzulata u iračkom gradu Mosul u junu, a oni su se vratili kući u subotu, nakon što su više od tri mjeseca proveli u zarobljeništvu.

Ban: Obaviještena Sirija

Zračni udari na grupu ISIL u Siriji imali su za cilj ekstremiste, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

“Znam da današnji napadi nisu izvedeni na direktan zahtjev sirijske Vlade, ali ističem da je Vlada o tome bila obaviještena unaprijed”, kazao je Ban na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, na marginama konferencije UN-a o klimatskim promjenama.

“Također ističem da su napadi izvedeni u oblastima koje više nisu pod kontrolom Vlade. Nesumnjivo je da su predmet širokog međunarodnog konsenzusa bile te ekstremističke grupe, koje predstavljaju neposrednu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost.”

Nešto ranije zvanični Washignton je objavio kako nije tražio dopuštenje Sirije, niti su s tom državom koordinirali zračne napade na pripadnike ISIL-a i ostale naoružane grupe na sirijskoj teritoriji.

“Nismo koordinirali naše akcije sa sirijskom Vladom. Sirijce na vojnom nivou nismo unaprijed obavijestili, ili dali bilo kakve naznake vremena napada na određene ciljeve”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Zračni napad na grad Al Bukamal u blizini Iračke granice [Izvor: Facebook/البوكمال الحره]

Dodala je da američki državni sekretar John Kerry nije poslao pismo sirijskom režimu, iako sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moalem tvrdi da je primio Kerryevo pismo o napadima.

U saopćenju Vlade Sirije, pročitanom na državnoj televiziji, Ministarstvo vanjskih poslova navodi kako je Moalem primio pismo od Kerryja preko iračkog ministra vanjskih poslova, čija je Vlada, na čelu sa šiitima, blizak saveznik Damaska.

Damask je u istom saopćenju obećao kako će nastaviti borbu protiv ISIL-a, grupe koja je zauzela velike dijelove sjeverne i istočne Sirije.

Sirijska Vlada je, također, ukazala na mogućnost da Irak posreduje u indirektnom kontaktu između Damaska i Washingtona, iako SAD i njegovi saveznici “izbjegavaju” sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U međuvremenu je Rusija, jedan od glavnih Assadovih saveznika, kritizirala zračne napade protiv ISIL-a i ocijenila da oni nisu smeli biti izvedeni bez saglasnosti Damaska.

Ubijeni deseci boraca

Američka vojska i “partneri” počeli su u utorak rano ujutro zračne udare na položaje ISIL-a u Siriji, potvrđeno je u Pentagonu, a prenose svjetske agencije.

“Mogu potvrditi da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista ISIL-a u Siriji, uz pomoć lovaca, bombardera i raketa ‘Tomahawk'”, naveo je u saopćenju kontraadmiral Kirby.

Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raqqi, uporištu ISIL-a, i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je saopćio kako su deseci boraca ISIL-a ubijeni i ranjeni u američkom napadu na Raqqu, uz dodatak kako su kompletno uništena dva uporišta i vozila ISIL-a.

“Najmanje 30 boraca Al-Nusre, milicije povezane s Al-Kaidom, te osmero civila, od kojih su troje djeca, poginulo je u napadu koalicije predvođene Sjedinjenim Državama na sjever Sirije”, javilo je to nevladino udruženje.

Dodaje da su napadi ciljali stambenu zgradu kojom se koristio front Al-Nusra.

U saopćenju Pentagona ne navodi se ništa o zemljama partnerima, no New York Times navodi da u akciji učestvuje “više savezničkih arapskih zemalja”.

“Amerikanci su u ponedjeljak obavijestili predstavnika Sirije pri Ujedinjenim narodima da će izvesti udare na ISIL u Raqqi, na sjeveru Sirije”, prenijela je sirijska državna televizija.

Navodni ostaci rakete koja je pala na selo Kfredrian u blizini Idliba. Al Jazeera ne može potvrditi
navode iz ovog snimka.

Sirijska nacionalna koalicija pozdravila je napade na ISIL, ali i podsjetila da se mora nastaviti pritisak na Assadovu Vladu.

Na udaru 20-ak ciljeva

Zračni udari koje Sjedinjene Države i partneri izvode u Siriji može uključivati 20-ak ciljeva, rekao je američki zvaničnik, koji je htio ostati anoniman, javlja agencija Reuters.

Taj je zvaničnik još dodao da u nekim udarima, u kojima se koriste rakete “Tomahawk”, učestvuje barem jedan američki brod.

Neimenovani zvaničnik je također otkrio da su arapski partneri koji sudjeluju u udarima u Siriji – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein.

Izraelci oborili sirijski avion

Izraelska vojska je objavila kako je oborila sirijski ratni zrakoplov iznad Golanske visoravni, što je prvi incident takve vrste u posljednja tri desetljeća.

Izraelski vojni izvori tvrde da je zrakoplov Suhoj, ruske proizvodnje, slučajno ušao u zračni pristor iznad Golanske visoravni kojega nadzire Izrael, gdje se povremeno odvijaju i borbe između sirijskih sukobljenih strana.

Letjelica nije namjeravala napasti izraelske ciljeve, smatraju Izraelci, koji su je ipak presreli raketom Patriot američke proizvodnje.

Izraelski radio objavio je da je zrakoplov navodno bio u akciji protiv sirijskih ustanika.

Posljednji je put Izrael oborio sirijski ratni zrakoplov 1985. kad su izraelski borci iznad Libanona uništili sirijski MIG-23s.

Jordanski ministar informacija i komunikacija Mohammad Al Momani potvrdio je da je njegova zemlja učestvovala u napadima.

Momani je rekao da će se zračni napadi nastaviti i u idućem razdoblju te da su u akcije uključene četiri države, među njima i Jordan.

Napomenuo je kako Jordan sudjeluje u akciji kako bi napao “terorizam u njegovom domu i na taj način zaštitio sigurnost i stabilnost Jordana te spriječio terorizam da stigne do kraljevstva”.

Američka vojska od 8. avgusta svakodnevno bombardira položaje ISIL-a u Iraku.

Predsjednik Obama je odobrio te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze od bolje naoružanog i discipliniranijeg ISIL-a.

Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovno učvrstile na terenu i zauzele više strateških tačaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije