New York: Antiislamske poruke na autobusima

Reklame antiislamskog sadržaja zaštićene su pravom na slobodu govora (AP)

Piše: Marisa Taylor

Muslimanske organizacije osuđuju antiislamske reklame koje će biti postavljene sljedeće sedmice na gradskim autobusima u New Yorku, nazivajući ih uvredljivim i zlobnim.

Šest reklama sa antimuslimanskim porukama će biti postavljene 29. septembra u 100 gradskih autobusa i na dva ulaza u podzemnu željeznicu u New Yorku.

Kako kaže Gradsko saobraćajno preduzeće, reklame će stajati u gradskom prevozu ukupno četiri sedmice.

Reklame, koje navodno koštaju 100.000 dolara, finansira organizacija Zaustavite islamizaciju Amerike.

Organizacija krajnje desnice, koju predvodi blogerica Pamela Geller, podržava ono što oni nazivaju “protivmjere džihadu”.

Grupa je promovirala reklame na svojoj web stranici, napominjući da kampanja govori “istinu o islamu i džihadu koju vlada i mediji ignoriraju”.

MTA: Ruke su nam svezane

Južnjački pravni centar za siromašne, koji nadgleda grupe i druge ekstremiste koji pozivaju na mržnju širom Sjedinjenih Američkih Država, opisuje AFDI kao “aktivnu antimuslimansku grupu”.

Jedna od reklama prikazuje američkog novinara Jamesa Foleyja nekoliko momenata prije nego što ga je prije mjesec dana ubio pripadnik grupe Islamska država Irak i Levant, koji je govorio engleski jezik s  britanskim akcentom.

Pored te slike, druga slika prikazuje navodno istog člana ISIL-a prije nego što se priključio grupi i čiji identitet britanska Vlada tek treba javno utvrditi.

Iznad slika se nalazi slogan: “Jučer umjeren, a danas naslov.”

Druga reklama izjednačava interesnu grupu Vijeće za američko-islamske odnose, sa sjedištem u Washingtonu, s palestinskom organizacijom Hamas, koju je SAD označio kao terorističku organizaciju.

Na svakoj od tih reklama će se naći poruka da MTA ne podržava stavove izražene u kampanji.

MTA je odbio objaviti jednu reklamu AFDI-ja na kojoj se nalazi rečenica o ubijanju Jevreja, rekavši da “se može predvidjeti” da će objavljivanje te reklame “podstaći na ili izazvati nasilje” te da će poremetiti “sigurno, učinkovito, i redovno odvijanje gradskog prevoza”.

“Mi razmatramo svaki stav izražen u reklami po našim standardima, ali prema seriji sudskih odluka, jasno je da su nam ruke umnogome svezane”, rekao je u e-mailu za Al Jazeeru glasnogovornik MTA Kevin Oritiz.

MTA je pokušao odbiti prethodne reklame AFDI-ja na kojima se neprijatelji Izraela nazivaju “divljacima”, ali Pamela Geller je dobila tužbu protiv agencije kada je sudija presudio u njenu korist, pozivajući se na Prvi amandman, njeno pravo na slobodu govora.

“Ovo što sada vidimo je slično onome što smo i prije viđali”, rekla je Hoda Elshishtawy, politička analitičarka pri Muslimanskom vijeću za odnose sa javnošću, prisjećajući se prošle reklamne kampanje AFDI-ja u drugim američkim gradovima.

Iskrivljena slika

“Zbog prava koja su im zagarantirana Prvim amandmanom, oni u potpunosti imaju pravo postavljati reklame ovakvog uvredljivog sadržaja”, rekla je ona.

“Način na koji su odlučili da pogrešno prikažu islam je odvratan. Očigledno je da grupa ima za cilj da promovira mržnju i svoju iskrivljenu sliku islama i muslimana”.

Ona je rekla da grupa ide u korist ISIL-u tako što izjednačava sve muslimane s ekstremistima.

“Ne samo da je to neistinito, nego uništavaju i nit američke pluralnosti”, kaže Elshishtawy.

“Iz naše perspektive, ona je ekscentrik te je na čelu grupe i organizacije koja poziva na mržnju”, kaže Zead Ramadan, član odbora CAIR-a.

“Ona zaista želi iskoristiti islamofobiju koja je nastala zbog ISIL-a, koji nema nikakve veze s muslimanima u Americi”, rekao je Ramadan, govoreći o Geller.

“Oni ne predstavljaju islam i većina muslimana u svijetu će vam odlučno reći da oni ne predstavljaju nas muslimane. Ono što oni rade nije islamski. I to sigurno ne predstavlja muslimane u Americi i New Yorku.”

Što se tiče reklama AFDI-ja na kojima se izjednačava CAIR s Hamasom, Ramadan kaže: “Ne postoji nikakva veza između nas. To je samo zlobna propaganda.”

Izvor: Al Jazeera