Izraelski vojnici ubili osumnjičene otmičare

Brojne izraelske snage i dalje okružuju četvrt Univerziteta Hebron, izvijestila je Al Jazeerina novinarka (EPA)

Izraelske snage ubile su rano jutros na Zapadnoj obali dva Palestinca osumnjičena za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera u junu, saopćio je vojni glasnogovornik.

Taj incident je podstakao rat u Pojasu Gaze. Smrću dvojice aktivista Hamasa završila se jedna od najvećih potraga koje su vodile izraelske snage sigurnosti, prenosi Tanjug.

Tinejdžeri su oteti 12. juna, što je izazvalo veliki obračun s Hamasom – hapšenje stotine pripadnika te organizacije na Zapadnoj obali i pokrenulo čitav niz događaja koji su doveli do sedam sedmica udara na Pojas Gaze.

Ubijeni Amer Abu Aisheh (29) i Marwan Qawasmeh (33) gonjeni su od otmice, rekao je izraelski vojni glasnogovornik potpukovnik Peter Lerner.

On je objasnio novinarima da je nedavni preokret u potrazi doveo snage sigurnosti do skloništa u gradu Hebronu na Zapadnoj obali prije sedmicu dana.

Rano jutros su izraelske snage ušle u prizemlje jedne dvospratnice i ubili dvojicu otmičara, nakon što su se našli na udaru vatre, precizirao je glasnogovornik.

Potvrđeno ubistvo

Vojska vjeruje da su obojica ubijena, iako je potvrđeno ubistvo samo jednog osumnjičenog, prenio je Associated Press. Lerner je rekao da je drugi osumnjičeni pao pod vatrom i da se vjeruje da je mrtav.

Majka Abu Eisheha je kazala Al Jazeeri da je čula ove vijesti, ali da ne može da potvrditi njihovu pogibiju.

Qawasmehova majka je lokalnim medijima rekla da želi da zna da li je on ubijen i da se nada da je on postao mučenik.

Al Jazeerina Rania Zabaneh u izvještavanju iz Ramallaha je kazala da bolnice u Hebronu nisu primile tijela, ali da je lokano stanovništvo kazalo da su vidjeli dva tijela.

Ubijen Palestinac

“Šestorica drugih Palestinaca je uhapšeno”, rekla je Zabaneh, dodavši da brojne izraelske snage i dalje okružuju četvrt Univerziteta Hebron u kojem su izbili sukobi.

“Izraelske snage, prema lokalnim izvorima u Hebronu, eksplozivom raznose vrata, oni mogu vidjeti buldožer i primijetili su dim u tom području, ali ne mogu da priđu”, kazala jeZabaneh.

Hamas je sedmicama poricao odgovornost za otmicu.

U danima koji su prethodili ratu u Gazi otet je i ubijen jedan palestinski mladić iz istočnog Jerusalema.To je bila očita osveta izraelskih ekstremista za ubistvo tinejdžera.

Izvor: Al Jazeera i agencije