Bin Ladenov zet osuđen na doživotni zatvor

Suleiman Abu Ghaith oženio se Bin Ladenovom kćerkom Fatmom (EPA)

Zet Osame bin Ladena i bivši glasnogovornik Al-Kaide Suleiman Abu Ghaith osuđen je u utorak u New Yorku na doživotnu kaznu zatvora, javlja Fena.

Bivši 48-godišnji imam kuvajtskog porijekla, koji je opravdavao terorističke napade u New Yorku 11. septembra 2001. godine, proglašen je krivim 26. marta za “zavjeru koja je imala za cilj ubijanje Amerikanaca i za podršku teroristima”.

Prije nego što je čuo presudu u sali Saveznog suda na Manhattanu, kazao je na arapskom jeziku da će se prepustiti samo Allahovom sudu.

Na to je sudija  Lewis Kaplan rekao da Ghaith ne pokazuje kajanje za svoja djela te da je, po njegovoj procjeni, spreman da pomogne Al-Kaidi u ubijanju Amerikanaca, prenosi Reuters.

Na videosnimku objavljenom 12. septembra 2001. godine vidi se kako sjedi pored Bin Ladena i Aymana al-Zawahirija.

Tada je obećao je da će biti još napada.

Sastanak s Bin Ladenom

Njegovi advokati su uzalud tražili kaznu od 15 godina zatvora, ističući činjenicu da je proveo 11 godina u zatvoru u Iranu, nakon što je napustio Afganistan 2002. godine

Ghaithovi advokati su rekli da je on kriv samo zbog zapaljive retorike i da nije imao saznanja o smrtonosnim akcijama Al-Kaide.

Ghaith je na suđenju opisao da se tokom večeri 11. septembra 2001. godine sastao s Bin Ladenom u jednoj afganistanskoj pećini, koji mu je tada rekao: “Mi smo to uradili.”

Sljedećeg dana snimio je prvu videoporuku, na Bin Ladenov zahtjev, ali je negirao da je ikada bio član Al-Kaide i da mu namjera nije bila govoriti u ime grupe, ni da regrutira borce.

Oženio se Bin Ladenovom kćerkom Fatmom nekoliko godina kasnije.

Suleiman Abu Ghaith je najvažniji zvaničnik Al-Kaide kojem se ikada sudilo pred Saveznim američkim sudom.

Izvor: Agencije