AFD, najveća opozicija Merkel

Iz AFD ističu kako nisu protiv Evropske unije, ali jesu protiv eura za koji kažu da je propala valuta (AFP)

Njemačka stranka Alternativa Za Njemačku (AFD), veliki protivnik zajedničke valute Evropske unije – eura, postala je najveća opoziciona snaga protiv Vlade kancelarke Angele Merkel, pokazali su najnoviji rezultati anketa.

Prema rezultatima ispitivanja kompanije Forsa, stranka AFD, koja je osnovana prošle godine, osvojila je deset posto glasova, što je za tri procenta više nego prethodne sedmice, zahvaljujući dobrim rezultatima na nedavno održanim pokrajinskim izborima.

Ispitivanje pokazuje da je konzervativna stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel dobila 42 posto podrške ili jedan posto više u odnosu na prošlu sedmicu.

Ispred Zelenih

Socijaldemokratska partija, koja je koalicioni partner u Vladi, dobila je 22 posto podrške ili dva posto manje.

Anketna agencija Forsa ističe da je AFD ispred svih njemačkih opozicionih stranaka – Linke, Zelenih i Slobodnih demokrata.

Direktor agencije Manfred Guellner ističe kako sve ukazuje na to da je AFD u zamahu nakon što je osvojila poslanička mjesta u tri pokrajinska parlamenta.

Alternativ Fuer Deutschland, kako glasi naziv stranke, osnovana je 2013. godine, ne može biti klasificirana ni lijevo ni desno po klasičnoj podjeli stranaka.

Iz AFD ističu kako nisu protiv Evropske unije, ali jesu protiv eura za koji kažu da je propala valuta.

Izvor: Agencije