Abbas predlaže novi raspored pregovora

Palestinci i Izrael su u aprilu prekinuli direktni dijalog koji je devet mjeseci ranije pokrenut (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je u New Yorku da će UN-u predložiti novi vremenski raspored za nastavak mirovnih pregovora s Izraelom prekinutih prije pet mjeseci.

“Rekao sam danas premijeru (izraelskom, Benjaminu) Netanyahuu: prekinite okupaciju, gradite mir”, rekao je Abbas u jednom od rijetkih govora uoči UN-ove godišnje Generalne skupštine koja se ove sedmice održava u New Yorku.

U govoru koji su studenti dočekali burnim pljeskom, palestinski predsjednik je kazao da će “ove sedmice UN-u predložiti novi vremenski raspored za mirovne pregovore” s Izraelom.

Poziv međunarodnoj zajednici

Pozvao je “međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost u zaštiti našeg naroda koji živi u strahu od (jevrejskih) doseljenika i okupacijske vojske”.

“Ne shvaćamo kako izraelska Vlada ne vidi da neselektivno bombardiranje Gaze u kojemu su poginule hiljade žena i djece, potiče još veću mržnju”, rekao je Abbas u govoru na engleskom jeziku.

Palestinski predsjednik treba u petak nastupiti za govornicom Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Planira dati na glasanje rezoluciju u kojoj će zatražiti da se za tri godine prekine izraelska okupacija. No američki veto mogao bi u samom začetku pokopati tu inicijativu.

Palestinci i Izrael su u aprilu prekinuli direktni dijalog koji je devet mjeseci ranije pokrenut pod pokroviteljstvom američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Izvor: Agencije