Zapovjednik vojske SAD-a u posjeti Zagrebu

Načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD-a Martin Dempsey u posjeti je Hrvatskoj, gdje se sastao s premijerom i ministrom odbrane. Razgovarali su o ulozi Hrvatske vojske u koaliciji protiv grupe Islamska država Iraka i Levanta i nastavku saradnje i pomoći u jačanju oružanih snaga.

Kiša u Zagrebu pokvarila je svečanost, ali ne i raspoloženje. General Dempsey, prvi čovjek američke vojske, bio je na primopredaji desetak od ukupno 212 terenskih vozila za HV. Ali, dugogodišnja saradnja mogla bi se nastaviti i u borbenoj avijaciji, gdje Hrvatska ima velike probleme.

“S obzirom na gospodarsku situaciju i na krizu na Istoku, nama su određene sposobnosti dovedene u pitanje, jer ne možemo imati kvalitetnu pričuvu. Mi ćemo o tome ozbiljno razgovarati s generalom Dempseyem večeras, ali nastavljamo raditi na razvijanju sposobnosti”, kazao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Hrvatska trenutno ima 12 borbenih MiG-ova, od čega su četiri ispravna. O načinu čuvanja zračnog prostora tek će se donijeti odluka. No, hoće li Hrvatska to prepustiti nekoj od zemalja članica NATO-a, ili će sama nabaviti nove avione – za sad se ne zna. Ministar obrane u toj odluci želi aktivnu ulogu NATO saveznika.

Zajedno protiv ISIL-a

“Savez mora biti fleksibilan i shvatiti da ovisnost koju sada imamo o istočnoj tehnologiji nije najbolje rješenje”, smatra Kotromanović, javio je iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Uvođenje novih borbenih aviona umjesto MiG-ova Hrvatsku bi godišnje koštalo više od 100 miliona eura. Upola manje u slučaju ako bi za Hrvatsku to radila neka od zemalja NATO saveza.

Osim o avijaciji, s prvim čovjekom američke vojske razgovaralo se i o ulozi Hrvatske u koaliciji protiv ISIL-a. Dempsy poručuje da je, bez obzira na brojnost koalicije, za uspjeh potreban širi konsenzus.

“ISIL će moći biti poražen samo u saradnji s arapskim i muslimanskim svijetom. Oni ih moraju odbaciti. Moramo o tome govoriti zajedničkim jezikom, oboje – Zapad i muslimanski svijet”, rekao je Dempsey.

“Ne znamo ništa i ne očekujemo da odemo na sjever Iraka i da se borimo”, poručio je Kotromanović.

A time bi se nastavilo zajedničko djelovanje hrvatskih i američkih vojnika u misijama na Kosovu i Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera