Francuza otela grupa koja se odvojila od ISIL-a

Glasnogovornik ISIL-a pozvao je sljedbenike da napadaju državljane SAD, Francuske i drugih država koje formiraju koaliciju protiv ove grupe (AP)

Na internetskom servisu za objavio videosnimaka Youtube u ponedjeljak navečer je objavljen snimak na kojem je francuski državljanin, za koga se vjeruje da je otet na istoku Alžiru, rekao kako ga je kidnapirala grupa koja se odvojila od Islamske države Irak i Levant i djeluje pod imenom “Vojnici halifata”.

Oteti Francuz pozvao je predsjednika te evropske države Francoisa Hollandea da obustavi zračne udare u Iraku.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova, međutim, nije moglo potvrditi autentičnost snimka, prenosi agencija Reuters.

Francuz se predstavio imenom, rekao koliko ima godina i kad je rođen, a onda kazao da je stigao u Alžir prije dva dana, a da je narednog dana otet.

“U rukama sam Jund al-Khilafaha, alžirske oružane grupe. Ta grupa je tražila od mene da zahtijevam od Vas da ne intervenirate u Iraku”, kazao je Francuz, misleći na Hollandea.

“Drže me kao taoca, gospodine predsjedniče, molim Vas da učinite sve da me izvučete iz ove grozne situacije i ja Vam se zahvaljujem.”

Nešto ranije u Parizu je saopćeno kako je državljanin Francuske otet u planinskoj oblasti na istoku Alžira, gdje je provodio godišnji odmor.

Prijetnje Zapadu

Vijest o kidnapiranju francuskog državljanina objavljena je nekoliko sati nakon što je oružana grupa ISIL zaprijetila kako će napasti Francusku jer je Pariz pokrenuo zračne udare u Iraku, prenijele su agencije.

Agencije navode da je otet 55-godišnji Francuz, koji je u Alžiru planinario s još dva prijatelja.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je kako se Francuska ne boji prijetnji ISIL-a i da neće utjecati na riješenost Pariza da okonča zlodjela pripadnika ove grupe.

Nakon što je ISIL zaprijetio Francuskoj i drugim državama koje su se pridružile međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD-om za suzbijanja te grupe, francuski ministar unutrašnjih poslova istakao je kako su poduzete “stopostotne mjere opreza”.

Glasnogovornik ISIL-a Abu Muhammad Al-Adnani pozvao je sljedbenike da napadaju državljane SAD-a, Francuske i drugih država koje formiraju međunarodnu koaliciju za suzbijanje ove grupe u Iraku i Siriji.

Američki i francuski vojni avioni napali su proteklih dana mete ISIL-a u Iraku, a zvaničnik Washington je u nedjelju saopćio kako su i druge države izrazile spremnost da se pridruže koaliciji ako počne i zračne napade protiv ISIL-a u Siriji.

Izvor: Agencije