Grupa Islamska država ubila još jednog američkog novinara

Borci grupe Islamska država (IS) ubili su američkog novinara Stevena Sotloffa, nekoliko dana nakon što je njegova majka molila da ga poštede.

Posmatrački servis SITE kazao je u utorak da je oružana grupa objavila videosnimak pogubljenja ovog novinara, koji je otet u Siriji u augustu. I druge grupe za praćenje potvrdile su objavu videa i njegov sadržaj.

U novom videu IS je prijetio da će ubiti zarobljenog Britanca Davida Cawthorna Hainesa.

Američka vlada za sada ne može da potvrdi vjerodostojnost snimka.

Reakcija SAD-a

“Ukoliko se pokaže da je snimak autentičan, mi smo zapanjeni tim brutalnim činom”, rekla je predstavnica State Departmenta Jen Psaki.

“Naša srca su sa Sotlifovom porodicom”, rekla je ona.

“SAD je, kao što znate, investrirao vrijeme i značajna sredstva kako bi ga pokušao spasiti. Ja nisam u poziciji da mogu potvrditi autentuičnost video snimka ili izvještaja. Ako postoji objavljena snimka ona će biti vrlo pažljivo analizirana”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Saad Jawad, profesor sa londonskog fakulteta kaže da u Siriji već godinama vlada ova praksa odrubljivanje glava.

“U Iraku je to slučaj odnedavno, ali nikoga to nije brinulo. Prije nekoliko dana, obezglavili su jednog vojnika u Libanu. Džihadisti provode tu politiku već veoma dugo. No, i bez obzira na to, dobivali su pomoć. Bilo im je dozovoljeno da se u Siriju ubace preko Turske i nekim drugim putevima”, kazao je Jawad.

Kazao je da je čuo da su Sjedinjene Države čak i obučavale neke od njih.

“Nemam potvrdu tih informacija, ali su obučavali da se bore protiv režima Bashara al-Assada, jer je Zapad vjerovao da je to najbolji način da ga se svrgne s vlasti. Sada, kad su se okrenuli protiv stranaca, Zapad je uvidio koliko su ove grupe uistinu opasne”, zaključio je on.

Barak Barfi, glasnogovornik porodice Sotloff, rekao je da je porodica vidjela videosnimak, ali da vlasti nisu potvrdile njegovu autentičnost.

“Porodica zna za ovu tragediju i tuguje mimo očiju javnosti. Neće davati javne komentare u ovom teškom trenutku”, kazao je Barfi.

Molba majke

Video zapis odrubljivanja glave pušten je dvije sedmice nakon što je grupa Islamska država, pogubila američkog novinara, Jamesa Foleyja tražeći od Baraka Obame da prestane sa napadima na njihove položaje.

Obama je nakon prvog ubistva naredio pojačane zračne napade i dostavu pomoći Kurdima u Iraku.

Majka Stevena Sotloffa je prije sedam dana apelovala  na vođu grupe Islamska država, Abu Bakr Al Bagdadija da ga pusti.

“Vi, halifa, možete pomilovati. Molim vas, oslobodite moje dijete”, kazala je Shirley Sotloff u videoporuci. “Pozivam vas da iskoristite svoje ovlasti da mu poštedite život.”

Poručila je da njen sin nema utjecaja na američku vanjsku politiku.

Bijela kuća objavila je da razumije njen očaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije