Braća podijeljena u Fatah i Hamas

Primirje između Gaze i Izraela još traje, ali na snazi je novo-staro suparništvo između Fataha i Hamasa kad je riječ o obnovi porušene Gaze.

Naim Morrar nada se poziciji u lokalnom vodstvu pokreta Fatah, dominantne struje u Palestinskoj upravi koja vlada Zapadnom obalom.

Ali, u Gazi nema posebni utjecaj, jer tamo riječ vodi Hamas.

Specijal: Napadi na Gazu

Nakon posljednjih sukoba s Izraelom, Palestinska uprava i Fatah ponadali su se kako bi utjecaj mogli proširiti i na Gazu, nauštrb Hamasa.

“Nakon rata, Hamas nije ono što je bio prije rata. Naučio je lekciju. Bez političke podrške koju je Palestinska uprava pružala otporu u Gazi, krajnji ishod ne bi bio ovakav”, kaže Naim Morrar.

Političke razlike

Naimova djeca, u njegovom rodnom selu Budrusu, završavaju s nastavom.
Njegov stariji brat Mouhammed dolazi po njih.

Dva brata dijele mnogo toga. Ipak, politički se razilaze, jer Mouhammed podržava Hamas.

“Kao musliman i političko biće koje želi slobodu, mislim da je Hamasova vjerska poruka najviše u skladu s mojim svjetonazorom i palestinskom realnošću. Mislim da je to najbolji oslobodilački pokret”, kaže Mouhammed Morrar.

Ova porodica, kao i mnoge druge u Gazi i na Zapadnoj obali, platila je visoku cijenu izraelske okupacije – sin im je u izraelskom zatvoru.

“Protiv Izraela borio se Hamas. To mu je priskrbilo veliki ugled među Palestincima.”

“Nakon završetka  posljednjeg u nizu sukoba, Palestinska uprava i Fatah ponovno vode glavnu riječ, zato što međunarodna zajednica jedino s njima namjerava sarađivati kad je riječ o obnovi Gaze”, javlja iz Budrusa reporterka Al Jazeere Jacky Rowland.

Mouhammed podržava Hamas, ali iznad svega vjeruje u palestinsko jedinstvo.

Moli se da dva pokreta suparništvo gurnu ustranu i ujedine se u radu za dobro palestinskoga naroda.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rat u Gazi opustošio je tamošnju ekonomiju. Stopa nezaposlenosti skočila je na više od 50 posto. Za sedam sedmica koliko su trajali napadi 10.000 ljudi ostalo je bez posla, 450 fabrika je uništeno, a milioni dolara prihoda su izgubljeni.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO