Škoti protiv nezavisnosti, Salmond podnio ostavku

Premijer Škotske Alex Salmond objavio je da podnosi ostavku na tu funkciju te poziciju vođe Škotske nacionalne partije (SNP) nakon što su Škoti na referendumu glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Salmond je rekao da će podnijeti ostavku na stranačku funkciju na konferenciji SNP-a u novembru. Na čelu stranke bio je gotovo dvije decenije.

”Mislim da će stranka, Parlament i država imati koristi od novog vodstva”, rekao je Salmond na konferenciji za novinare, dodavši da je najveća privilegija u njegovom životu bila vođenje škotske regionalne Vlade.

Mirjana Hrga o ostavci Alexa Salmonda

Na referendumsko pitanje, “Treba li Škotska postati nezavisna zemlja”, 55,3 posto Škota, odnosno više od dva miliona birača, je reklo “ne”.                                                                          

Za samostalnu državu je bilo 44,7 posto Škota, odnosno, nešto više od 1,6 miliona građana te zemlje.

Više od 84 posto glasača izašlo je na izbore.

Službeni London je nekoliko dana prije referenduma Škotskoj obećao ustavne reforme i veći stepen samostalnosti, ali i ostalima, prije svega Velsu. 

Više ovlasti Škotima

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga javlja iz Edinburgha da se već od danas počinje dogovarati prijenos više ovlasti na Škotski parlament.

Više ovlasti traži i Vels, te će službeni London morati to riješiti do 2017, kada se očekuje da će biti raspisan referendum o izlasku iz Evropske unije.

Salmond, glavni zagovornik nezavisnosti, priznao je u petak ujutro poraz, rekavši da se nada da će Vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu.

Andrej Plenković o rezultatima škotskog referenduma

“Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane nezavisnom državom. Prihvatam odluku koju je donio narod”, rekao je Salmond.

Britanski premijer David Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru finansija, koji je vodio kampanju unionista.

“Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji”, napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.

Ponovivši još jednom kako bi mu “srce puklo” da je Škotska ostavila Ujedinjeno Kraljevstvo, Cameron je objavio da će se držati svega što su se dogovorili – Škotska će dobiti više ovlasti, ali i ostali u Uniji.
 
”Sada je vrijeme da se naše Ujedinjeno Kraljevstvo ujedini i krene naprijed. Ključni dio toga bio bi balansirani dogovor, koji je fer prema narodu Škotske, i što je važno, također prema svima u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj”, kazao je Cameron.

Za razliku od glavnog grada Edinburgha, najveći grad Škotske – Glasgow, glasovao je za razlaz s Londonom

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO