SAD će nastaviti podržavati Ukrajinu

Barack Obama je podržao Petra Porošenka i rekao da je 'snažan prijatelj' ukrajinskog lidera (AP)
Barack Obama je podržao Petra Porošenka i rekao da je 'snažan prijatelj' ukrajinskog lidera (AP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama podržao je ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i rekao da je “snažan prijatelj” ukrajinskog lidera.

Obama je tokom bilateralnog sastanka s Porošenkom u Bijeloj kući u četvrtak pozvao na povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije i na zatvaranje granice za transport naoružanja.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Američki predsjednik nije prihvatio Porošenov zahtjev da SAD uputi vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

“Čestitam Vam na odličnom poslu koji ste obavili. Imate snažnog prijatelja ne samo u meni lično, nego i snažnu dvostranačku podršku ovdje u SAD-u, kao što ste vidjeli u Kongresu”, rekao je Obama na sastanku.

‘Rat se ne dobijama dekama’

Porošenko je zatražio dodatnu vojnu opremu, a Obama je kazao da vojna podrška može sadržavati samo nesmrtnonosno oružje.

Porošenko je prethodno rekao na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa da je ukrajinskim snagama potrebna dodatna oprema – smrtonosna i nesmrtonosna.

“Deke i oprema za noćno posmatranje su važni, ali ne možete dobiti rat dekama”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Visok nivo nepovjerenja

Više od polovine anketiranih Ukrajinaca smatra da je zemlja u kritičnom stanju.
Rezultati ankete koju je proveo Institut sociologije pri Nacionalnoj akademiji nauka Ukrajine pokazuju da postoji visok nivo nepovjerenja prema glavnim političkim i ekonomskim institucijama.
Podaci govore da čak 70 posto stanovništva ne vjeruje tužilaštvu, a skoro isto toliko policiji i sudovima.
Predsjedniku Porošenku ne vjeruje 35 odsto Ukrajinaca, a polovine ne vjeruje medijima.
Oko 60 posto anketiranih plaši se za svoju i budućnost zemlje.

Njegovo obraćanje članovima Kongresa prekidano je aplauzima i ovacijama.

Porošenko je kasnije saopćio da je SAD obećao Kijevu finansijske garancije od milijardu dolara za sakupljanje sredstava na tržištima kapitala.

“S predsjednikom Obamom dogovoreno je da Ukrajina dobije milijardu dolara u finansijskim garancijama”, napisao je Porošenko na svom Twitter profilu.

Ukrajina je u prvoj polovini godine pozajmila milijardu dolara na tržištima kapitala zahvaljujući sličnoj garanciji SAD-a.

Kontakt grupa u Minsku

Nova runda razgovora Kontakt grupe za pronalaženje trajnog rješenja za krizu Ukrajini bit će održana u petak u bjeloruskoj prijestonici Minsku, najavilo je belorusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik Ministarstva potvrdio je da će 19. septembra biti održan sastanak Kontakt grupe, koja uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i OSCE-a.

Isti izvor nije naveo tačno vrijeme održavanja sastanka u Minsku, prenosi agencija AFP.

Nova runda razgovora dolaze pošto su zvanični Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao dio plana u 12 tačaka za rješavanje petomjesečnog oružanog sukoba.

Primirje se u velikoj mjeri održava, iako su registrirani sporadični incidenti u istočnom dijelu Ukrajine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO