Protest muslimana u Njemačkoj zbog ISIL-a

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas Mezier (u sredini) posjetio je džamiju u Hanoveru u okviru 'Dana mira' (Getty Images)
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas Mezier (u sredini) posjetio je džamiju u Hanoveru u okviru 'Dana mira' (Getty Images)

Nekoliko hiljada muslimana, koji žive u Njemačkoj, učestvovalo je danas na demonstracijama, organiziranim u znak protesta zbog organizacije Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL).

Protest pod nazivom “Dan mira” organizirale su muslimanske organizacije da bi ukazale da većina vjernika odbacuje ideologiju ISIL-a i njene brutalne akcije u Siriji i Iraku, prenijela je agencija AP.

Imami iz više od 2.000 džamija učestvovali su u događaju koji su organizirale četiri glavne muslimanske grupe u Njemačkoj.

U protestu su učestvovali i brojni ministri, poslanici i gradonačelnici, navode njemački mediji.


U okviru protesta na berlinskoj ulici Skalitzer Strasse obavljena je džuma-namaz [Reuters]

Protestne šetnje i mirni skupovi održani su nakon džume namaza, podnevne molitve petkom, u nekoliko njemačkih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, Molln, Bielefeld, Oldenburg, Frankfurt na Majni i Stuttgart.

Podrška njemačkih vlasti

U Berlinu je oko 1.000 muslimana učestvovalo u javnoj molitvi na ulici ispred Mevlana džamije u Kreuzbergu, koja je oštećena u podmetnutom požaru u augustu.

Lider njemačkog Centralnog vijeća muslimana Aiman Mazyek je istakao da su ovo demonstracije i protiv rasizma i netolerancije, podsjetivši na nedavne napada na džamije i sinagoge u Evropi.

“To su teroristi i ubice koji povlače islam u prašinu i uzrokuju patnju, uključujući i muslimana, u Siriji, u Iraku i drugdje”, napisao je on za list Bild.

“Želimo jasno pokazati da većina muslimana u ovoj zemlji i širom svijeta misli i djeluje drugačije. Islam je miroljubiva religija”, navodi se u članku.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas Mezier podržao je dan akcije posjetom džamiji u Hanoveru u petak popodne.

Raniji protest

Današnji protesti uslijedili su sedam dana nakon što je u Berlinu održan veliki miting protiv antisemitizma.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tada izjavila da je njemačka Vlada odlučna u borbi protiv sve veće mržnje prema jevrejima i strancima u Njemačkoj, javila je agencija Anadolija.

“Mi poštujemo svačiju kulturu i vjeru, bili to Jevreji, muslimani ili krščani. Želimo jedan miran ambijent za život u Njemačkoj”, rekla je Merkel.

Tokom svoga obraćanja se dotakla i napada na džamije u posljednje vrijeme u njenoj domovini.

“U borbi protiv napada na jevreje u ovoj zemlji se koriste svi postojeći pravni mehanizmi. Isto tako se koriste svi mehanizmi pravne države i protiv napada na džamije u ovoj zemlji. Ne prihvaćamo napade na džamije i pokrenuli smo istragu o tim događajima”, poručila je njemačka kancelarka.

Mitingu su prisustvovali i predsjednik Joachim Gauck, svi ministri, lideri političkih partija, predstavnici vjerskih zajednica i nekoliko hiljada građana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO