Pozitivne reakcije na rezultat referenduma

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je presretan rezultatom škotskog referenduma i naglasio da je pitanje škotske nezavisnosti “riješeno za generaciju”.

“Ova rasprava je riješena za generaciju … rezultat je jasan. Ne može biti sporova, ponovljenih izbora, čuli smo volju škotskog naroda”, rekao je on ispred svoje rezidencije u Downing Streetu.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je izjavu britanskog premijera.

“Velika Britanija je članica i jedna od zemalja osnivača NATO-a i ja sam uvjeren da će Velika Britanija nastaviti da ima vodeću ulogu da naša Alijansa ostane snažna”, istakao je Rasmussen u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje članice NATO-a ranije su izrazile zabrinutost zbog škotskog referenduma o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, čiji se nuklearni arsenal nalazi u velikoj pomorskoj bazi na škotskoj obali, jer bi odvajanje oslabilo snagu jedne veoma važne članice tog saveza.

Rasmussen je prije održavanja referenduma izjavio da Škotska može konkurirati za članstvo u NATO-u ukoliko se na predstojećem referendumu opredijeli za nezavisnost, ali da mora ispuniti kriterije, što je, po mišljenju analitičara, teško izvodljivo.

‘Nezavisnost bi bila kataklizmična’

“Pozdravljam odluku škotskog naroda da sačuva jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva”, poručio je odlazeći predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u saopštenju za medije i dodao da je to “dobro za ujedinjenu, slobodnu i otvorenu Evropu za koju se Komisija zalaže”.

Španija ‘sretna’ zbog rezultata

Španija je vrlo “sretna” jer je Škotska na referendumu odbacila nezavisnost, kazao je španski premijer Mariano Rajoy koji se oštro protivi referendumu što ga 9. novembra žele organizovati zagovornici nezavisnosti Katalonije.

“Iznimno sam sretan što Škotska ostaje s nama”, kazao je Rajoy u video poruci, izrazivši zadovoljstvo što su birači znali prepoznati razliku između odvajanja i integracije, izolacije i otvorenosti, između sigurnosti i određenog rizika.

“Uz ovakvu odluku Škoti izbjegavaju ozbiljne ekonomske, društvene, institucionalne i političke posljedice kojima bi rezultiralo odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope”, kazao je.

U Španiji se referendum o nezavisnosti Škotske vrlo pažljivo pratio, pogotovo zato što Katalonci 9. novembra namjeravaju organizovati referendum o odvajanju od Španije, koji španska vlada smatra nelegalnim.

Čestitke su stigle i od Barrosovog nasljednika, Jean-Claudea Junckera, kao i od predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuyja.

Rompuy je u svom saopštenju pozdravio Cameronovu izjavu da će Britanija ostati cjelovita i izrazio očekivanje da ona ostati važna članica EU, na dobrobit svih njenih građana.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da osjeća olakšanje nakon rezultata referenduma održanog u Škotskoj.

“Priznajem, osjećam olakšanje zbog rezultata izbora”, rekao je Schulz.

“Sljedeći put kada se sastanem s Davidom Cameronom reći ću mu da volim Veliku Britaniju u ujedinjenoj Evropi”, dodao je.

Nezavisnost Škotske bila bi “kataklizmična” za Evropu, jer bi podstakla zahtjeve za samoopredjeljenje na drugim mjestima i stvorila kontinent sa suprotstavljenim nacionalizmima, izjavio je nakon referenduma evropski komesar za trgovinu Karel de Gucht.

On je rekao da bi Evropa u tom slučaju postala kontinent kojim se ne može upravljati.

“Da se to dogodilo, mislim da bi nastalo političko klizište uporedivo sa raspadom Sovjetskog saveza. To bi bilo kataklizmično za Evropu. Toga sam se plašio”, kazao je De Gucht, belgijski liberal koji ne podržava ni zahtjeve Flamanaca da dobiju svoju državu.

‘Značajan dan’

On je dodao da ne bi bilo moguće upravljati Evropom koja se rukovodi samoopredjeljenjem naroda.

“Imali biste desetine entiteta, ali i oblasti politike u kojima vam je potrebno potpuno jedinstvo ili veoma velika većina”, rekao je.

Alistair Darling, lider kampanje protiv nezavisnosti Škotske po nazivom “Bolje je zajedno”, izjavio je da su se građani Škotske odlučili za jedinstvo, a ne za podjelu.

“Danas je značajan dan i za Škotsku, i za Veliku Britaniju u cjelini”, rekao je Darling.

Na osnovu zvaničnih rezultata glasanja u Škotskoj, 55,3 posto građana glasalo je za ostanak u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, dok je 44,7 posto željelo da Škotska prekine 300-godišnji savez s Velikom Britanijom.

Oko 4,3 miliona Škota s pravom glasa imalo je u četvrtak priliku zaokružiti “da” ili “ne” na listiću na kojem je bilo postavljeno historijsko pitanje: “Da li Škotska treba biti nezavisna država?”

Izlaznost na referendumu je bila rekordna i iznosila je 84,6 posto – 2.001.926 građana je glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 1.617.989 se izjasnilo za nezavisnost Škotske.

Izvor: Agencije