Zatvorena birališta na referendumu u Škotskoj

Završeno je glasanje na referendumu o nezavisnosti Škotske, a prvi rezultati bit će poznati u jutranjim satima u petak.

Na 5.579 biračkih mjesta, Škoti su odgovarali na pitanje: “Da li Škotska treba da postane nezavisna zemlja?”

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga ranije je javila iz Edinburgha da su glasači stajali u redovima od prije sedam sati ujutro.

Očekuje se rekordna izlaznost glasača, više od 80 posto.

U kasnim večernjim satima u četvrtak, glasački listići dopremljeni su u Edinburgh. 

Mirjana Hrga o škotskom referendumu

Pravo glasa na referendumu imali su  Škoti sa napunjenih 16 godina.

Takvih je, prema podacima iz 2012, više od 4,4 miliona.

Registrovano je 4,2 miliona glasača, što je ukupno 97 posto biračkog tijela.

Škoti u inostranstvu nisu mogli glasati

Pravo glasa imali su i oni sa trajnim boravkom u Škotskoj, a porijeklom su iz drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Takvih birača iz Engleske, Velsa i Sjeverne Irske, na referendumu je bilo više od 470.000.

Pravo na glasanje nisu imali Škoti koji žive van granica Škotske, a njih je samo u ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva više od 718.000

Ishod referenduma potpuno je neizvjestan, i prevagu će donijeti oni koji su neodlučni u anketama. Prema nekim statistikama, takvih je čak pola miliona.

Rekordno najviši je broj birača koji će se izjasniti poštom, više od 780.000.Glasovi se broje u svakom od 32 škotska upravna područja.

Ešref Kenan Rašidagić o škotskom referendumu

Bivši ministar finansija Velike Britanije Alistair Darling i bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Gordon Brown, obojica Škoti, protive se odvajanju.

Oni se nisu obratili medijima na dan odluke.

Prvi ministar Škotske, Alex Salmond domoljubnim je izjavama, navijao da se Škoti izjasne sa ”da” nezavisnosti.

“Imamo šansu izgraditi prosperitetniju ekonomiju, pravednije društvo, pozitivnu viziju i zato bi Škotska trebala zgrabiti ovu priliku objeručke”, rekao je Salmond.

”U rukama smo naroda Škotske, i nema sigurnijeg mjesta nego biti u rukama škotskog naroda. Mi možemo primiti svoju budućnost u svoje ruke.”

Tri ispitivanja, koje su proveli ICM, Survation i Opinium, objavljena u utorak navečer, pokazuju da je 52 posto Škota protiv nezavisnosti, dok 48 posto želi otcjepljenje.

Atmosfera uoči referenduma u Škotskoj bila je uzavrela i u samoj Velikoj Britaniji, a u središtu javne debate našlo se i pitanje pravednosti dogovora Edinburgha i Londona po kojem Škotima u dijaspori nije dozvoljeno glasati, čime je to pravo uskraćeno za gotovo milion Škota.

Moguće posljedice u eurozoni

Ukoliko građani Škotske donesu odluku o odvajanju od Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, to bi moglo imati i posljedice u eurozoni, upozoravaju eksperti.

Finansijski eksperti se plaše da bi, u slučaju škotske nezavisnosti, bio ugrožen projekat ujedinjene Evrope, a tako i jedinstveno evropsko tržište.

“Ukoliko većina Škota glasa za odvajanje od Velike Britanije imat ćemo veliki problem u eurozoni. To bi bio pozitivan  signal za sve koji žele otcjepljenje od matične države, poput Baskije, Katalonije, Flandrije, Valonije, koje imaju problema u Belgiiji. Iznad svega, ideja evropskih integracija bila bi veoma, veoma ugrožena”, rekao je Robert Halver, analitičar Baader Bank.

Britanski premijer David Cameron je u svom posljednjem obraćanju Škotima pred referendum upozorio da ukoliko se odluče za nezavisnost to neće biti sudsko razdvajanje, već bolan razvod.

“Nema vraćanja na staro, nema reprize. To je odluka jednom za svagda”, rekao je on, uz upozorenje da bi otcjepljenje ugrozilo penzije i valutu koju Škoti koriste, razbilo britanske oružane snage i postavilo granice između Engleske i Škotske koje se možda neće lako prelaziti.

U međuvremenu je britanska kraljica Elizabeth II izrazila nadu da će Škotska “pažljivo razmotriti” odluku da li da na referendumu postane nezavisna država.

Eventualna nezavisnost Škotske, osim brojnih političkih, postavila bi i značajna ekonomska pitanja, jer su Britanci ranije upozorili Škote da u slučaju otcjepljenja ne bi mogli zadržati britansku funtu kao nacionalnu valutu.

Međunarodni monetarni fond je zaključio da odluka Škotske da izađe iz sastava Ujedinjenog Kraljevstva može izazvati kratkoročne negativne reakcije na tržištima, zbog neizvjesnosti oko buduće ekonomske politike Škotske.

Odvajanjem Škotske, Ujedinjeno Kraljevstvo bi ostalo bez trećine svoje teritorije, a stanovništvo bi postalo manje za gotovo osam posto.

Škotska nacionalna partija je već odredila datum za proglašenje nezavisnosti – 24. mart 2016. godine, na 309. godišnjicu usvajanja Akta unije Engleske i Škotske.

Izvor: Al Jazeera i agencije