UN će nadzirati obnovu Gaze

Cijela naselja uništena su u izraelskim napadima na Gazu (Reuters)

Ujedinjene nacije, Izrael i Palestinska samouprava postigli su dogovor kojim je omogućen početak obnove ratom uništenog Pojasa Gaze, a upotrebu materijala nadzirat će UN, objavio je Robert Serry, specijalni koordinator svjetske organizacije za Bliski istok.

Serry je Vijeću sigurnosti UN-a rekao da je UN posredovao u postizanju dogovora  te da će privatni sektor u Gazi biti uključen u proces obnove, javlja Reuters.

Specijal: Napadi na Gazu

Dodao je kako će vodeću ulogu odigrati Palestinska samouprava, dok će UN-ovi posmatrači garantovati sigurnost i pobrinuti se da se materijali za obnovu koriste isključivo u civilne svrhe.

Za obnovu potrebno 7,8 milijardi dolara

Palestinska samouprava procijenila je troškove obnove na 7,8 milijardi dolara, dvostruko više od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Gaze.

Od toga je 2,5 milijardi dolara potrebno za obnovu kuća, a 250 miliona za energetiku.

Ranije ovog mjeseca, UN i Vlada Palestine pozvali su međunarodne donatore da osiguraju 550 miliona dolara, kako bi se pomoglo stotinama hiljada stanovnika Pojasa Gaze nakon razornih izraelskih napada.

Apel je upućen dvije sedmice poslije stupanja na snagu prekida vatre u tom sukobu.

Donatorska konferencija za Gazu održat će se 12. oktobra u Kairu.

U sedam sedmica sukoba, u izraelskim napadima na Gazu ubojeno je 2.100 ljudi, od čega 70 posto civila, prema navodima UN-a.

Na izraelskoj strani poginulo je 67 vojnika i šest civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije