Šta će biti s britanskim nuklearnim oružjem

Nezavisnost Škotske predstavlja potencijalnu brigu za britanske saveznike jer se u Škotskoj nalazi britanski nuklearni arsenal.   

Arsenal se nalazi u dubokim zaljevima, okruženim niskim planinama. Mogu se vidjeti obrisi jedne od usidrenih podmornica, iza žice i pod neprestanim nadzorom.

Odbrana Imperije je ključna stavka svih političkih stranaka u Londonu.

Ipak, u mirovnom kampu, smještenom nedaleko od baze, kažu kako mnogi Škoti ne vjeruju u tu priču i sigurno ne žele nuklearno oružje na svojoj zemlji.

“U Škotskoj već neko vrijeme vlada širok konsenzus protiv nuklearnog naoružanja. To se ogleda i u antinuklearnom stavu referenduma o nezavisnosti, koji je na određeni način i referendum o nuklearnom naoružanju”, kaže Jamie Watson, aktivista protiv nuklearnog naoružanja.

”Vlada Ujedinjenog Kraljevstva svoje podmornice nije stacionirala ovdje samo zato što je ovo Škotska, nego zbog toga što su ovi zaljevi duboki, tako da podmornice mogu brzo otploviti u more i nestati u dubinama. Nigdje drugo u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva nema tako pogodnog mjesta za skrivanje”, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee iz Faslanea.

“Zagovornici nezavisnosti Škotske kažu kako su vrlo otvoreni za razgovore o svim pitanjima s kojima bi se Škotska suočila ako se osamostali. Ipak, svi političari u Londonu najviše se plaše da će izgubiti upravo ovo, jer se zvanični London boji da bi nezavisna Škotska mogla zatražiti povlačenje nuklearnog arsenala Ujedinjenog Kraljevstva”, javlja Lee.

Pitanje vojske

Nezavisnost bi od Faslanea načinila velik adut u pregovaranju.

“Škotska policija svakodnevno mora čuvati pomorsku bazu od onih koji protestuju protiv nuklearnog naoružanja. Ako Škotska poželi prisiliti Ujedinjeno Kraljevstvo da izmjesti svoje oružje, mogla bi jednostavno povući policiju odatle, kao i uskratiti bilo kakvu zakonsku podršku. Mogli bi dopustiti ulazak ribarskih brodova. Dakle, u bilo kojem trenutku mogu izuzetno zagorčati život Ujedinjenom Kraljevstvu”, kaže Hugh Chalmers iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Pitanje je i šta će se dogoditi britanskoj vojsci, u kojoj tradicionalno služi veliki broj Škota.

Škotska vlada ne želi da njihove snage budu dio te vojske.

S druge strane, u vojnom establishmentu vjeruju da škotski vojnici ne bi baš tako rado mijenjali svoj status.

“Škotski vojnici su stub britanske vojske. U Škotskoj se regrutira veći broj vojnika po glavi stanovnika nego bilo gdje drugo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti”, kaže Paul Harkness, brigadir Škotske kraljevske regimente.

”Osim toga, zamislite na šta bi Ujedinjeno Kraljevstvo ličilo na svjetskoj sceni bez jednog od svoja četiri kamena temeljca. Bez Škotske, savez Engleske, Velsa i Sjeverne Irske izgledao bi kao mala država koja ni samu sebe ne može držati na okupu”, javlja Lee.

Izvor: Al Jazeera