Šta bi značila nezavisnost Škotske

Tri vodeće partije u britanskom Parlamentu obećale su da će dati više ovlasti Škotskoj ako u četvrtak na referendumu Škoti glasaju protiv nezavisnosti.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja predviđaju vrlo tijesno glasanje, javlja iz Edinburgha reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.  

U slučaju da Škotska izglasa nezavisnost, Britanci gube osvajača Wimbledona, Škota Andyja Murrayja, nogometnog maga Sir Alexa Fergusona, no London strahuje da će izgubiti mnogo više – samu Britaniju.

Želja Škota za nezavisnošću udara direktno u temelj moderne Velike Britanije. Ako nakon 307 godina uspješnog braka s Engleskom i Velsom, Škoti sada odu, što će biti sa svim onim moćnim institucijama koje nose pridjev britanski – od muzeja, čuvenog BBC-a, do vojske?

“To je jedno od najinteresantnijih pitanja. Velika Britanija uključuje Škotsku, stoga je pitanje hoće li onda ime biti: Ujedinjeno Kraljevstvo Engleske, Velsa i Sjeverne Irske? Nisam siguran, nema plana i to će biti veliki problem”, kaže Jan Eichorn, univerzitetski profesor.

Sedamsto godina Škotska je bila samostalna država, prije nego što je dobrovoljno ušla u savez s Engleskom. I sada želi iz tog saveza dobrovoljno izaći.

“Mi ne želimo nuklearno oružje – bespotrebno i skupo – nauštrb zdravstva, školstva i onoga što mi želimo”, kaže Matthew, pristalica nezavisnosti Škotske.

Neodgovorena pitanja

Škotski premijer Alex Salmond kaže kako nikada nije tvrdio da će u slučaju otcjepljenja iz slavina curiti nafta, viski i novac, ali upravo je nafta iz Sjevernog mora ono na čemu Škoti temelje svoj san o bogatijoj i boljoj državi. Tu je uz spomenuti viski, koji je izuzetan izvor prihoda, i čuveni losos.

“Kada bismo danas bili nezavisni, to bi bila 14. najbogatija zemlja u razvijenom svijetu. Ujedinjeno Kraljevstvo je osamnaesto! Dakle, kada bismo preuzeli finansije, bili bismo bogatije društvo!”, tvrdi Michelle Thomson iz Škotske nacionalne stranke.

Ali, što s valutom? Škoti žele ostati u Evropskoj uniji, ali ne žele euro; žele van iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali zadržati funtu, baš kao i kraljicu.

Međutim, London im je jasno dao do znanja kako to ne dolazi u obzir, kada je o funti riječ.

Mnogo je neodgovorenih pitanja, ali tu je i 18 mjeseci, koliko će Škotska u slučaju osamostaljenja, imati vremena da dogovori modalitete konačnog razlaza s Londonom.

Izvor: Al Jazeera