SAD zainteresiran za ‘ujedinjenu’ Britaniju

Oko 4,3 milijuna škotskih glasača pozvano je 18. septembra odgovoriti na pitanje: 'Treba li Škotska biti neovisna država?' (AP)

SAD je zainteresiran za “snažnu, moćnu, ujedinjenu i efikasnu” Veliku Britaniju, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest uoči referenduma o neovisnosti Škotske 18. rujna.

Ipak, naglasio je kako je na Škotima odluka hoće li ostati dio Velike Britanije i dodao da se SAD ne želi miješati u taj proces.

Odbio je komentirati kako bi se neovisnost Škotske odrazila na američku vanjsku politiku.

Britanski premijer David Cameron iskoristio je u ponedjeljak posljednji posjet Škotskoj uoči povijesnog referenduma o neovisnosti ovoga tjedna, kako bi zamolio Škote da ostanu u sastavu Velike Britanije, upozorivši da nakon glasovanja za samostalnost nema povratka, prenosi Hina.

Ankete ukazuju na tijesan rezultat

U vrijeme kada ankete ukazuju na tijesan rezultat, Cameron, čelnik britanskih konzervativaca, koji najveću potporu imaju u Engleskoj, pozvao je birače da glas na referendumu ne bude protestni glas nezadovoljstva.

“Nakon ovoga nema povratka. Ako Škoti glasuju ‘za’, Veliku Britanija će se podijeliti i svatko će zauvijek krenuti svojim putem”, rekao je Cameron pred pristašama Konzervativne stranke u Aberdeenu, središtu škotske naftne industrije.

Oko 4,3 milijuna škotskih glasača pozvano je 18. rujna odgovoriti na pitanje: “Treba li Škotska biti neovisna država?”

Izvor: Agencije