Na Sinaju poginulo šest policajaca

Sigurnosne snage su na mjestu eksplozije formirale sigurnosni kordon (EPA)

Najmanje šest osoba je poginulo u eksploziji do koje je došlo u egipatskom sjevernom Sinaju, prenosi Anadolija.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su za sada nepoznate osobe postavile eksploziv na putu Refah – Aris, na sjevernom Sinaju, te ga aktivirale tokom prolaska oklopnog vozila egipatske policije.

U eksploziji je smrtno stradalo pet policijskih regruta i jedan oficir i još dvojica su ranjena.

Eksplozija je zahvatila specijalan policijski automobil, koji je poslat da otkrije eksploziv, ali u tome se nije uspjelo, jer je bomba bila sakrivena duboko pod zemljom, prenio je Reuters, pozivajući se na zvaničnika koji je želio ostati anoniman.

Sigurnosni kordon

Saopćeno je također da su sigurnosne snage ubrzo nakon eksplozije stigle na lice mjesta, gdje je formiran sigurnosni kordon.

Ranije ovog mjeseca je 11 policijskih oficira ubijeno skoro u istom tom području bombom podmetnutom na putu i aktiviranom iz daljine.

Egipatska vojska, uz pomoć policijskih snaga, vodi ofanzivu na sjeveronm Sinaju, uporištu pobunjenika, gdje je ubila i uhvatila desetine osumnjičenih u posljednjih nekoliko mjeseci.

Pobunjenici na Sinaju su pojačali napade na policajce i vojnike od kako je tadašnji šef armije Abdel Fattah al- Sisi srušio sa vlasti predsjednika Muhameda Mursija jula 2013. godine.

Izvor: Agencije