Moguća akcija kopnenih snaga SAD-a u Iraku

Američki general Martin Dempsey kazao je Odboru oružanih snaga američkog Senata da će razmotriti mogućnost borbene uloge američke vojske ako ne uspije proširena američka vojna kampanja protiv grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Dempsey je rekao da je cilj američkih vojnih savjetnika da pomažu iračkim snagama u planiranju, logistici i koordinaciji vojnih napora koalicionih partnera protiv meta ISIL-a.

”Da budemo jasni, ako dođemo do tačke gdje vjerujemo da bi naši savjetnici trebali pratiti iračke trupe u napadima protiv specifičnih meta ISIL-a, predložit ću to predsjedniku”, rekao je Dempsey na saslušanju Odbora oružanih snaga.

Upitan o detaljima, Dempsey je kasnije rekao da bi, ukoliko bude potrebno, mogao ”predsjedniku dati prijedlog koji bi mogao uključiti i angažiranje kopnenih snaga”.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona kako predsjednik Obama apsolutno želi izbjeći ovakav scenarij.

Ivica Puljić o strategiji SAD-a u borbi protiv ISIL-a

”To bi za njega bila noćna mora, on se protiv toga borio godinama”, javio je Puljić. 

 
Dempsey je kazao: ”Sve dok grupa Islamska država Irak i Levant ima utočište u Siriji, ona će nastaviti da predstavlja prijetnju. Dok kontinuirano radimo u Iraku, istovremeno ćemo vršiti pritisak na ISIL u Siriji. U saradnji sa koalicionim partnerima radit ćemo na izgradnji provjerene i obučene sile, koju će činiti umjereni Sirijci, kako bi se borili protiv ISIL-a.”

Ministar odbrane SAD-a Chuck Hagel je kazao: “Kao što je predsjednik Obama ponovio, američke vojne snage ne mogu same ukloniti prijetnju koju grupa ISIL predstavlja za Sjedinjene Američke Države, naše saveznike, prijatelje i partnere u regionu. Nastavljanje političkog razvoja Iraka, prema stvaranju zajedničke vlade, bit će presudno. Vjerujemo da je novi premijer zemlje Haider al-Abadi odlučan da ujedini sve Iračane u borbi protiv ISIL-a. Kako bi ih podržali u tome, koalicija će morati iskoristiti sve instrumente moći koje ima na raspolaganju – vojne, pravne, ekonomske, diplomatske i obavještajne, u koordinaciji sa svim zemljama regije.”

ISIL srušio sirijski vojni avion

Pripadnici grupe ISIL srušili su u utorak sirijski vojni vojni avion iznad Rakkae, svog uporišta u Siriji, objavila je sirijska nevladina organizacija, a prenio AFP, dok Reuters javlja samo da je avion pao blizu tog grada, ne navodeći uzrok pada.

“Borci ISIL-a su gađali sirijski vojni avion, koji se srušio. Ovo je prvo rušenje aviona od kako je u junu počela ofanziva sirijske vojske protiv njih i od kako je krajem jula uspostavljen halifat”, rekao je za AFP Sirijski opservatorij za ljudska prava, prenosi Hina.

Prema izjavi direktora SOHR-a Ramija Abdela Rahmana, avion je bombardirao Rakkau kada je srušen, nakon čega je pao na kuću, pri čemu je bilo poginulih i povrijeđenih.

ISIL je na Twitter nalogu objavio čestitku “lavovima Islamske države”.

“Hvala Bogu, potvrđeno je da je vojni avion srušen iznad Rakkae”, piše na jednom nalogu, dok je na drugom objavljen snimak olupine sirijskog aviona, kako tvrdi ISIL.

Amerikanci bombardirail ISIL u Iraku

Američki avioni su rano u utorak južno od Bagdada bombardirali borce ISIL-a, koji su napali iračke vojnike, u sklopu prvog proširenja kampanje protiv ove naoružane grupe.

Iz američke Centralne komande su izjavili da je napad pokrenut nakon što su iračke snage zatražile pomoć.

 

Ovo je prvi put da je SAD upotrijebio silu s isključivom namjerom da direktno podrži iračku vojsku koja se bori protiv ISIL-a.

Ranija američka politika bila je izvođenje zračnih napada da se zaštite američki interesi i osoblje, pomognu iračke izbjeglice i osigura ključna infrastruktura.

Uništeno šest vozila

Zvaničnici su izjavili da napad predstavlja proširenu misiju, koju je odobrio američki predsjednik Barack Obama, da se krene u ofanzivu protiv ISIL-a gdje god ova grupa bila.

Kazali su da je još jedan američki napad u utorak ciljao na ISIL-ove pozicije u blizini planine Sinjar, predjela na sjeveru države, gdje je ISIL opkolio jazide, vjersku manjinu.

“Ovi napadi su izvršeni po ovlastima da se zaštiti američko osoblje i objekti, podrže humanitarni napori i pomognu iračke snage u ofanzivi protiv terorista iz ISIL-a”, piše u izjavi američke Centralne komande.

U napadima je uništeno ukupno šest ISIL-ovih vozila u blizini Sinjara i jedna ISIL-ova pozicija jugozapadno od Bagada.

Broj američkih zračnih napada u Iraku sada se popeo na 162 od kako su američke snage ponovo ušle u Irak u augustu.

Na sjeveru Iraka, kurdski borci napreduju u borbama istočno od Mosula. Pod njihovom kontrolom je nekoliko sela koja su prije napada grupe ISIL uglavnom naseljavali kršćani. 

Gradonačelnik Al-Duloaiyae, Hameed Kareem Al-Jabouri optužio je borce ISIL-a da su u sinoćnjim napadima koristili bojne otrove.

“Borci grupe ISIL su u napadu na Džebur koristili minobacačke granate napunjene hlorom. U napadu je ozlijeđen veliki broj stanovnika, a pojedini su u životnoj opasnosti”, rekao je Al-Jabouri.

Istovremeno, u Bagdadu je prekinuta sjednica Parlamenta nakon neuspjelog pokušaja izbora ministara unutrašnjih poslova i odbrane.

Izvori bliski Parlamentu kao razlog navode nezadovoljstvo parlamentaraca ponuđenim imenima.

Rasprava i glasanje o dvojici ministara zakazani su za četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije