Pariz: Obećana pomoć Iraku u borbi protiv ISIS-a

Međunarodna zajednica, okupljena na konferenciji o sigurnosti u Iraku, obećala je pomoć Bagdadu u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Sirija (ISIS) “svim potrebnim sredstvima”, uključujući i vojna, javlja Hina.

“Učesnici konferencije u Parizu su potvrdili da Islamska država predstavlja prijetnju cijeloj međunarodnoj zajednici”, piše u završnoj izjavi sastanka.

Naglasili su da je potrebno hitno otjerati pripadnike ISIS-a iz osvojenih područja u Iraku. Saglasili su se da će, u tom cilju, svim potrebnim sredstvima podržati novu iračku Vladu u borbi protiv pobunjenika, uključujući i primjerenu vojnu pomoć koja odgovara potrebama iračkih vlasti, kaže se u dokumentu.

Ta će se pomoć, ističe se u završnoj izjavi, “pružati u skladu s međunarodnim pravom i uz zaštitu civilnog stanovništva”.

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako je prijetnja organizacije Islamska država Irak i Sirija globalni problem koji zahtijeva “sveobuhvatni odgovor”.

Zemlje učesnice konferencije, njih 29, među kojima je i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, okupile su se s ciljem da se dogovore o načinima i sredstvima borbe protiv ISIL-a.

“Militanti ISIL-a nisu zaprijetili samo Iraku, oni su prisutni i u Siriji, a proširit će se i u ostale zemlje”, dodao je Hollande.

Irački predsjednik Fouad Massoum pozvao je predstavnike zemalja prisutnih na konferenciji da podrže Irak u borbi protiv IDIL-a, kao i na poduzimanje zračnih napada.

Iran odbio ponudu SAD-a

Iran je odbio ponudu SAD-a za saradnju u borbi s grupom Islamska država, izjavio je ponedjeljak vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei, objavljeno je na njegovoj službenoj internet stranici.
SAD je, putem svoje ambasade u Iraku, tražio saradnju protiv grupe Islamska država. Odbio sam, jer su im ruke uprljane“, rekao je Khamenei.
On je kazao da je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif također odbio zahtjev koji mu je uputio američki kolega John Kerry.
Iranske vlasti su u nekoliko navrata saopćile da su protiv strane vojne intervencije u Iraku, ocijenivši da se ta država može sama boriti protiv pobunjenika.

Na konferenciji su, osim zemlje domaćina Francuske, učestvovali predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Danske, Turske, Holandije, Iraka, Španije, Kanade, Katara, Egipta, Rusije, Saudijske Arabije, Evropske unije i Ujedinjenih naroda.

Žaljenje zbog Irana

Irački predsjednik Fuad Masum izjavio je u ponedjeljak da nije neophodno da se UAE, Egipat i Saudijska Arabija priključe zračnim napadima protiv grupe Islamska država.

On je za agenciju AP izrazio žaljenje jer Iran nije pozvan na konferenciju 26 država u Parizu posvećenu borbi protiv grupe Islamske države, prenosi Tanjug.

Nešto ranije je američki State Department saopćio da je nekoliko arapskih zemalja ponudilo da učestvuje u zračnim napadima protiv boraca grupe Islamske države.

Podrška Australije

Američki državni sekretar John Kerry rekao je da je ohrabren podrškom gotovo 40 zemalja svijeta u borbi protiv grupe Islamska država.

Pozivu Wašingtona prva se odazvala Australija.

Ta država je u nedjelju najavila da će poslati 600 vojnika u UAE, u okviru međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država, koja djeluje u Iraku i Siriji.

Sjedinjene Američke Države objavile su da 13. septembra da su u ratu s grupom Islamska država.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO