Šveđani glasaju na parlamentarnim izborima

Očekuje se da će koaliciju desnog centra smijeniti opoziciona koalicija, predvođena socijaldemokratama Stefana Lofvena (AFP)

Birališta su otvorena u nedjelju u Švedskoj za parlamentarne izbore, na kojima se očekuje pobjeda socijaldemokrata i napredak krajnje desnice.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, no Institut za ispitivanje javnog mnijenja očekuje da će prve procjene imati četiri sata prije zatvaranja.

Koaliciju desnog centra premijera Fredrika Reinfeldta trebala bi smijeniti oporbena koalicija predvođena socijaldemokratima Stefana Lofvena, prenosi Hina.

Koalicije s radikalnijim strankama

Ankete, međutim, predviđaju da ni desnica ni ljevica neće osvojiti većinu potrebnu za formiranje stabilne vlade, pa će se morati stvarati koalicije s radikalnijim ljevičarskim odnosno desničarskim strankama.

Četiri godine nakon povijesnog ulaska u parlament Demokrati Švedske (krajnja desnica) mogli bi postati treća snaga u zemlji.

Nakon izbora, ako pobijedi oporba, trebao bi slijediti dug proces pregovora za formiranje vlade socijaldemokrata i drugih dviju stranaka, Zelenih i Stranke ljevice, koje nisu jasno naznačile žele li sudjelovati u vladi.

Šveđani sve zabrinutiji

Tijekom osmogodišnje Reinfeldtove vladavine vlada je smanjila poreze za gotovo 18 milijarda dolara i znatno smanjila financiranje javnih usluga, koje su u temeljima slavne “države blagostanja”.

Smanjen je i porezni teret na 45 posto BDP-a.

No, unatoč oporavku od globalne financijske krize boljemu od većine drugih država, švedski glasači sve su zabrinutiji zbog loših obrazovnih standarda i sve veće uloge privatnog sektora u upravljanju zdravstvenim sustavom.

Uz visoku nezaposlenost mladih i opći dojam da je Vlada nakon osam godina na vlasti izgubila polet, čini se da birači žele promjene.

Izvor: Agencije