S. Koreja osudila Amerikanca na prisilni rad

Miller je uhapšen u aprilu pod optužbom da je pocijepao svoju vizu i tražio azil od te komunističke zemlje (AP)

Amerikanac Matthew Miller osuđen je u nedjelju na sjevernokorejskom sudu na šest godina prisilnog rada zbog ilegalnog ulaska u Sjevernu Koreju, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA, kako prenosi Hina.

Po odluci Vrhovnoga suda, Miller je “počinio neprijateljski čin ulaskom” na teritorij Sjeverne Koreje u travnju 2014. godine “prerušen u turista”, prenosi agencija bez drugih pojedinosti.

Miller, jedan od trojice Amerikanaca zatočenih u Sjevernoj Koreji, uhićen je u travnju pod optužbom da je potrgao svoju vizu i tražio azil od te komunističke zemlje.

Ranija hapšenja

Druga dvojica zatvorenika su Jeffrey Fowle i Kenneth Bae.

Bae je uhićen 2012. i služi kaznu petnaestogodišnjeg prisilnog rada pod optužbom da je kao kršćanski misionar planirao srušiti Vladu Sjeverne Koreje.

Fowle je uhićen zato što je ostavio Bibliju u svom hotelu, čime je, prema navodima iz Sjeverne Koreje, prekršio uvjete vize, prenosi Srna.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja, koja je pod teškim sankcijama UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa, koristi zatočene američke građane kako bi otvorila pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije ovog mjeseca međunarodni mediji dobili su rijetki pristup zatočenim Amerikancima, koji su u odvojenim intervjuima pozvali SAD da im osigura puštanje na slobodu.

Izvor: Agencije