Kerry ohrabren podrškom u borbi protiv IS-a

Abbott: U Australiji je podignut stepen uzbune zbog povratka australskih boraca iz Iraka i Sirije (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry stigao je u Francusku.

Nakon bliskoistočne turneje s ciljem jačanja međunarodne koalicije za borbu protiv grupe Islamska država ističe kako je ohrabren podrškom  blizu 40 zemalja

Kerry je za televiziju CBS rekao da su neke države ponudile kopnene snage, ali da ”mi sada ne razmišljamo o tim snagama”.

Pozivu Wašingtona prva se odazvala Australija

Ta država je u nedjelju najavila da će poslati 600 vojnika u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u okviru međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država (IS), koja djeluje u Iraku i u Siriji.

Informacija dolazi dva dana pošto je službena Canberra podigla stepen uzbune zbog povratka australskih boraca iz Iraka i iz Sirije.

”Četiristo vojnih pilota i dvjestotinjak vojnika šaljemo u UAE na službeni zahtjev Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je australski premijer Tony Abbott na konferenciji za novinare u Darwinu.

To nisu “borbene jedince”, istaknuo je. Međutim, Australija želi “sudjelovati u međunarodnim naporima da se spriječi pogoršanje humanitarne krize”.

Canberra se želi “pridružiti međunarodnim operacijama” zbog toga što “taj kult smrti ne prijeti samo iračkom narodu i stanovnicima Bliskog istoka, nego čitavom svijetu, pa tako i Australiji”.

Angažman Francuske

Canberra će u UAE poslati i osam borbenih aviona RAAF F/A18, te vojne savjetnike za pomoć iračkim snagama.

I Francuska će se priključiti američkoj kampanji zračnih napada na grupu Islamska država, po izjavi koju je irački premijer Haider al-Abadi dao u subotu nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, prenose agencije.

Kerry je ranije pridobio 10 arapskih saveznika za “koordiniranu vojnu kampanju”, kako bi se porazili pripadnici grupe Islamska država, ali se Turska, koja je prisustvovala razgovorima u četvrtak u Saudijskoj Arabiji, nije pridružila arapskim državama u potpisivanju završnog dokumenta.

Grupa je danas objavila videosnimak koji, navodno, prikazuje pogubljenje britanskog humanitarnog radnika Davida Hainesa, što je britanski premijer opisao kao ”čisto zlo”.

Videosnimak prikazuje kako maskirani muškarac ubija 44-godišnjeg Hainesa u pustinji.

Ranije je grupa IS, navodno, pogubila američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa.

Izvor: Al Jazeera i agencije