Cameron: Ubistvo humanitarca je ‘čisto zlo’

Britanski premijer David Cameron rekao je da će njegova država doprinijeti ”uništenju” grupe Islamska država, nakon što je objavljen videosnimak koji, navodno, prikazuje ubistvo britanskog humanitarca Davida Hainesa.

Britanske službe sigurnosti potvrdile su autentičnost snimka.

Nakon sastanka državne komisije za vanredne situacije, Cameron je rekao da se njegova Vlada bori protiv grupe IS na nekoliko frontova, ali da, za sada, neće pokrenuti zračne napade.

”Spremni smo da preduzmemo sve potrebne korake kako bismo se borili protiv ove prijetnje i kako bi naša država bila sigurna”, rekao je Cameron u televizijskom obraćanju.

”Korak po korak, moramo odgurnuti, razoružati i uništiti IS i sve što on predstavlja”, rekao je Cameron.

Videosnimak prikazuje kako maskirani muškarac ubija 44-godišnjeg Hainesa u pustinji.

Ranije je grupa IS, navodno, usmrtila američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa.

Haines, otac dvoje djece iz Pertha iz Škotske, otet je prošle godine dok je radio za francusku humanitarnu agenciju ACTED.

Nakon rata u Hrvatskoj, radio je kao humanitarni radnik u toj zemlji, a oženio se u Sisku.

Poruka Cameronu

Maskirani muškarac u posljednjem videosnimku govori da je Haines ubijen zato što je britanski premijer David Cameron obećao da će naoružati kurdske borce Pešmerge u Iraku u borbi protiv pripadnika grupe Islamska država.

Sisak: Kolege i susjedi u šoku zbog ubistva Hainesa 

”Ovaj Britanac mora platiti cijenu za vaše obećanje, Camerone, da ćete naoružati Pešmerge protiv Islamske države”, govori maskirani muškarac.

Na kraju videosnimka prikazan je još jedan talac, a maskirani muškarac je rekao da će i on biti ubijen ako Cameron nastavi podržavati borbu protiv grupe Islamska država.

Britanski premijer naveo je u saopštenju: “To je odvratno i zastrašujuće ubistvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla.”

Izrazio je saosjećanje s porodicom Hainesa, rekavši da su pokazali iznimnu hrabrost i snagu.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ulovimo ubice i privedemo ih pred lice pravde, bez obzira na to koliko dugo to trajalo”, poručio je Cameron.

Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio “barbarsko ubistvo” britanskog državljanina.

“Sjedinjene Države stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti”, kazao je Obama u izjavi.

Izjavio je, također, da će SAD raditi s Ujedinjenim Kraljevstvom i širokom koalicijom država iz regiona i cijelog svijeta, kako bi počinitelje tog nečuvenog zločina priveli pravdi te “uništili tu prijetnju narodima naših zemalja, regiona i svijeta”.

Kolege iz Hrvatske: Bio je oličenje dobrote

Hainesov brat Mike kazao je da je njegov brat bio posvećen humanitarnom radu.

”Njegova radost i uzbuđenost zbog rada u Siriji je za mene i porodicu najbitniji dio ove tužne priče. Porodica ga je voljela i voli i jako će nam nedostajati.”

Haines je nakon rata u Hrvatskoj radio na obnovi kuća u Petrinji. Kad je obnova kuća završena, oženio se u Sisku.

Porodičnu kuću Davida Hainesa u Sisku danas je čuvala policija, koja je legitimisala novinare, javila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Hainesova supruga nije davala izjave za medije.

Mirjana Štrbac, Hainesova prijateljica iz i bivša kolegica u humanitarnoj organizaciji ASB, rekla je za Al Jazeeru da je šokirana njegovom smrću.

“Osjećaji su jako pomiješani. U jednom trenutku sam jako tužna kao i sve moje kolege, a u drugom sam ljuta, jer je besmisao tog čina nešto što nitko ne može razumjeti.”

Prije Hainesovog odlaska u Siriju, kaže, u telefonskom razgovoru rekao joj je da je Sirija posljednji opasniji teren na koji namjerava ići, jer se želi posvetiti porodičnom životu.

“U Hrvatskoj je u to vrijeme djelovalo jako puno humanitarnih organizacija i jako puno humanitaraca je ovuda prolazilo. Međutim, Dave je ostao zapamćen, ne samo od nas kolega nego i korisnika s terena”, kaže Štrbac.

Utisak koji je ostavljao na ljude, priča ona, teško se može opisati, a njegov vedar duh ne mogu zaboraviti svi koji su ga poznavali.

U nedavnom razgovoru za Al Jazeeru reditelj Igor Filipović Fila prisjetio se kako su 2001. u Petrinji zajedno organizovali koncert „Glazbenici protiv mina”.

„On je jedan pravi Škot, u smislu što je uvijek znao dozirati i dozu humora i dozu ozbiljnosti. Uvijek je imao balans između te dvije stvari. Da nije bilo njega, mi taj koncert ne bismo uspjeli ni napraviti”, kaže Filipović.

Aleksandar Radić o djelovanju grupe Islamska država 

Muzičar Antun Trogrlić, s kojim se upoznao u to vrijeme, postao mu je prijatelj.

“Dave je kao humanitarac ono najbolje što je međunarodna zajednica mogla, kroz svoje ljudstvo, pomoći BiH i Hrvatskoj i svim tim ugroženim krajevima. Dave je oličenje dobrote i čovjek koji je uvijek imao pet minuta za svakoga, živi za sve nas i živi konstantno. Meni je malo bilo čudno kada sam čuo da je otišao tamo, ali to je njegov stil, to je tako”, rekao je Trogrlić.

Snježana Grubješić je pomagala u ASB-u kao volonterka. Pamti kako je David ljude uvijek pitao šta im, osim novih fasada i krovova, zaista, treba.

„Vrlo često odgovor je bio da bi im pomogao novac, pa je on sam od svoje vlastite plaće često znao davati ljudima privatno novac, da bi oni mogli kupiti osnovne stvari koje su im potrebne. Naravno, onda je organizirao konvoje humanitarne pomoći, koje smo mi onda pomagali dijeliti. U svakom slučaju, znači, bitan mu je bio mali čovjek (…) Nije pitao koje je vjere, koje je boje kože, to njemu nije bilo bitno, samo da je to čovjek i da je u potrebi”, prisjeća se Grubješić.

Izvor: Al Jazeera i agencije