Ukrajinci odbili napad na aerodrom u Donjecku

Ukrajinska vojska navodi kako je odbila žestok napad proruskih aktivista na aerodrom u Donjecku.

Reporter Al Jazeere Robin Forestier-Walker ranije je javio da su glasne eksplozije počele sinoć i nastavile se jutros u blizini aerodroma.

”Nakon nekoliko mjeseci pobunjenici žele vratiti kontrolu nad ovim strateški važnim objektom i staviti ga u funkciju, kako bi mogli snabdijevati grad. Prekid vatre koji je na snazi već nekoliko dana u ovom momentu je upitan, jer ovo nije izolirani incident, nego nešto što se stalno dešava”, javio je naš reporter.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Tokom sukoba, u blizini aerodroma i na drugim lokacijama čula se artiljerijska paljba, rakete ‘Grad’ i minobacačka paljba, javio je naš reporter, a potvrdile ukrajinske vlasti.

Jacenjuk: Putin želi obnoviti SSSR

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u subotu da ruski predsjednik Vladimir Putin želi “uništiti Ukrajinu” kao nezavisnu državu, pozivajući Sjedinjene Države i Evropsku uniju da budu jemci mirovnog plana u Ukrajini.

“Vladimir Putin ne želi samo područja Donjeck i Lugansk, on želi cijelu Ukrajinu” koju “želi uništiti kao nezavisnu državu”, rekao je Jacenjuk na godišnjoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj proevropskoj strategiji Ukrajine.

“On ne može prihvatiti da je Ukrajina dio evropske porodice, on želi obnoviti Sovjetski savez”, dodao je Jacenjuk.

Prema njegovim riječima, idući korak je uspostava “koridora” od ruske granice do ukrajinskog poluostrva Krima koji je Rusija u martu pripojila, kroz regije na jugu Ukrajine.

 
Kazao je da je prerano govoriti o rješenju ukrajinske krize osam dana otkako je na snagu stupilo primirje između Kijeva i proruskih separatista.

“Bilateralni (mirovni) ugovor s Rusijom nije najbolja zamisao. Za takozvani sam ženevski format, s SAD-om, EU-om i Rusijom, nismo dovoljno snažni za bilateralne pregovore s Rusijom”, dodao je.

Novi ruski konvoj stigao u Lugansk

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike i da je na istok Ukrajine poslala svoje regularne snage, što Moskva poriče.

Svrha primirja zaključenog u Minsku je “zaustaviti pokolj” u petomjesečnom sukobu u kojem je dosad poginulo više od 2.700 ljudi, rekao je ukrajinski premijer.

“Bio bih sretan da mir dođe u moju zemlju, ali pitanje je uz koju cijenu”, kazao je.

“Borit ćemo se za našu domovinu i za našu nezavisnost”, zaključio je.

Ruska novinska agencija Itar-tass javila je da je više od 100 kamiona ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći za stanovništvo istočne Ukrajine danas stiglo u Lugansk te da se do kraja dana očekuje dolazak svih 250 kamiona.

Kako navodi ta agencija, istovar pomoći vrši se uz pomoć Ruskog ministarstva za vanredne situacije.

U humanitarnoj pomoći koja je iz Moskve otpremnjena nalazi se šećer, žitarice, prehrambeni proizvodi, oprema za prečišćavanje vode te generatori za struju, ranije je objavljeno u Rusiji.

Ruska agencija navodi da u pratnji konvoja nije bilo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC).

Glasnogovornica ICRC-a Anastasija Isjuk navela je da oni nisu bili zvanično obaviješteni o sporazumu između Rusije i Ukrajine, kojim su riješeni tehnički detalji vezani za pomoć.

Vijest o novom konvoju dolazi nakon što su prošlog mjeseca Ujedinjeni narodi sazvali hitnu sjednicu zbog ulaska prvog ruskog konvoja na teritoriju Ukrajine bez odobrenja zvaničnog Kijeva.

Ukrajina je optužila Rusiju za invaziju nakon što su ruski kamioni prešli granicu, dok su zapadne sile optužile Rusiju za kršenje ukrajinskog suvereniteta.

Ukrajina je tvrdila da se u konvoju nalazi vojna oprema, dok je Rusija kazala da je riječ o humanitarnoj pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije