Papa: Treći svjetski rat počeo masakrima

Papa Franjo osudio "sve ratove svih vremena" (AP)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo osudio je one koji profitiraju od „ratnog ludila“ i pozvao svijet da ne bude ravnodušan prema opasnosti „trećeg svjetskog rata“ za koji se, kako je rekao, može reći da je dijelom počeo.

Papa je pred 10.000 vjernika na austrougarskom vojnom groblju Redipuglia u sjeveroistočnoj italijanskoj provinciji Gorica, na granici sa Slovenijom, gdje učestvuje u obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, rekao da se „treći rat“ vodi „parcijalno, uz zločine, masakre, uništavanja“.

„U današnjem svijetu, iza scene, postoje interesi, geopolitičke strategije, žudnja za novcem i vlašću, a postoji i proizvodnja i prodaja oružja“, rekao je papa, prenose agencije.

‘Ratovi uništavaju generacije’

„Sjenka Kaina lebdi nad nama danas na ovom groblju. Vidi se ovdje. Vidi se od 1914. do naših dana. Vidi se čak do danas“, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa Franjo je rekao da „ratovi uništavaju nade i težnje generacija“, osuđujući „sve ratove svih vremena“.

Agencije podsjećaju da se djed pape Franje borio u italijanskoj ofanzivi protiv Austrougarske monarhije tokom Prvog svjetskog rata 1917. i 1918. godine na bojnim poljima kod Redipuglije.

Tu se nalazi spomen-grobnica u kojoj je sahranjeno približno 100.000 žrtava iz Prvog svjetskog rata.

Izvor: Agencije