LinkedAge – program razmjene penzionera

Putovati bez troškova smještaja i hrane, uz svu potrebnu medicinsku brigu i dodatne aktivnosti i to u poznim godinama, zvuči nemoguće, ali tu mogućnost u posljednih pet mjeseci imaju penzioneri iz 14 država.

Helena Kenda posljednjih pet godina živi u Domu za starije blizu Portoroža. Osamdeset joj je godina, slabije vidi i čuje, ali, kako kaže, nije dovoljno putovala.

Međutim, prijavila se u program razmjene LinkedAge i već drugi put sedam dana provodi u Kranjskoj gori. 

„Okolina je lijepa, sam dom mi se mnogo sviđa, a i ljudi. Malo promjene, ideš i upoznaješ druge. Meni je i u mom domu lijepo, sve imam ondje, ali malo promjene mi odgovara“, kaže Kenda.

Ideja razmjene veoma je jednostavna. Korisnik doma za starije odluči na sedam, deset ili više dana zamijeniti sobu s drugim korisnikom, u nekom drugom gradu.

Prijavi svoje želje u sistem LinkedAge, a kad se nađu dvije osobe slične dobi i zdravstvenog stanja – putovanje počinje. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će do 2050. godine 10 posto evropske populacije biti starije od 80 godina. Tradicionalno se u regiji mnogo pažnje poklanja starima. Međutim, ostaje li ta briga samo na papiru? Kako je u regiji sistemski riješena briga o starim osobama? Osjećaju li se i zašto stare osobe diskriminiranim? Je li “treće doba” […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO