Uhapšeni napadači na Malalu Yousafzai

Vojni glasnogovornik Asim Bajwa kaže da je identificirano i uhapšeno deset napadača (Reuters)

Pakistanska vojska saopćila je u petak da su vlasti uhapsile grupu talibana koji su odgovorni za napad na Malalu Yousafzai, mladu aktivistkinju koja se javno protivila zabrani obrazovanja djevojčica, javlja Srna.

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za oružani napad i ranjavanje Malale 2012. godine, ali do sada niko nije bio uhapšen.

U tom napadu ranjene su još dvije učenice.

Vojni glasnogovornik Asim Bajwa rekao je novinarima da je identificirano i uhapšeno deset napadača.

Malala je poslije ranjavanja u glavu prebačena na liječenje u Veliku Britaniju.

U međuvremenu je postala simbol otpora u borbi protiv pobunjenika u plemenskom području Paštun, na sjeverozapadu Pakistana.

Nagrade za hrabrost 

Malala je dobila nagradu Evropske unije za ljudska prava i nominirana je za Nobelovu nagradu za mir prošle godine.

Međunarodna organizacija za pomoć ženama koje se bore za ljudska prava u zonama konflikta “RaW in WAR” (Reach All Women in War) dodijelila joj je nagradu koja nosi ime ubijene ruske novinarke Ane Politkovskaje.

Malala je izabrana zbog “hrabrosti da govori kada se niko ne usuđuje, snage da bude glas mnogih žena i djevojaka čiji se glasovi ne mogu čuti i za posvećenu vjeru u promoviranje obrazovanja djevojaka”, saopćila je ta organizacija u obrazloženju.

Malali je sredinom septembra 2013. godine organizacija za ljudska prava Amnesty International uručila nagradu Ambasador svijesti 2013, koju je podijelila s američkim glumcem i aktivistom za ljudska prava Harryem Belafonteom.

Sada živi u Velikoj Britaniji, ali se ne može vratiti u Pakistan jer talibani prijete da će ubiti i nju i članove njene porodice.

Izvor: Agencije