Papa Franjo krajem novembra u Istanbulu

Papa Franjo, prvi neevropski lider Rimokatoličke crkve, napravio tri putovanja od marta 2013. godine kada je izabran (Reuters)

Papa Franjo posjetit će turski grad Istanbul krajem novembra, što će biti njegovo prvo putovanje u jednu većinski muslimansku zemlju, saopćio je u petak Vatikan, a prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi izjavio je da tačan datum i program posjete još nisu utvrđeni te da će posjeta euroazijskom gradu trajati nekoliko dana.

Lombardi je dodao kako je “Sveta stolica primila poziv predsjednika [Turske] Recepa Tayyipa Erdogana”.

“Počinjemo pripremu putovanja planiranog za posljednje dane novembra. Program i tačan raspored još ćemo utvrditi”, dodao je, potvrdivši informacije vatikanskih izvora o skorom pohodu pape Franje Turskoj.

Papu je prije toga pozvao Carigradski pravoslavni patrijarh Bartolomej.

Posjeta Albaniji

Papa je i sam prije nekoliko mjeseci izrazio želju da 30. novembra, na blagdan svetog Andrije, apostola i, po kršćanskoj tradiciji, osnivača Istočne crkve, posjeti Istanbul.

Papa održava prijateljske veze s patrijarhom Bartolomejom kojeg smatraju prvim među pravoslavnim patrijarsima.

Prethodni papa Benedikt XVI putovao je u Istanbul 2006. godine i molio se s jednim muslimanskim imamom u poznatoj Plavoj džamiji.

Papa Franjo, prvi neevropski lider Rimokatoličke crkve, napravio je tri putovanja od marta 2013. godine, kada je izabran za papu.

Sljedeće sedmice posjetit će Albaniju, a 25. novembra obratiti se članovima Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Izvor: Agencije