Izraelski rezervisti protiv napada na Palestinu

Četrdesettri pripadnika rezervnih snaga vojske Izraela izrazili su osude u otvorenom pismu upućenom izraelskom premijeru (AP)

Veliki broj rezervista i bivših članova elitne jedinice izraelske vojne obavještajne službe osudili su navodna zlostavljanja Palestinaca na okupiranim teritorijama.

Četrdesettri pripadnika rezervnih snaga vojske Izraela izrazili su osude u otvorenom pismu upućenom izraelskom premijeru, šefu oružanih snaga, prvom čovjeku vojnih obavještajnih službi te proslijedili pismo medijima.

“Mi, veterani Jedinice 8200, nekadašnji i aktuelni pripadnici rezervnih snaga, objavljujemo kako odbijamo učestvovati u aktivnostima protiv Palestinaca i odbijamo biti alatke jačanja vojne kontrole na okupiranim teritorijama”, napisali su vojnici.

“Tamo ne postoje razlike između onih Palestinaca koji jesu i onih koji nisu umješani u nasilje, mi ne možemo nastaviti služiti ovom sistemu s čistom savješću, negirajući prava miliona ljudi.”

U nastavku pisma vojnici su izrazili zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i remećenja svakodnevnog života Palestinaca.

Kazali su kako neće više učestvovati u bilo kojem djelu koje vrijeđa nevine ljude i pozvali su sve vojnike da se pridruže njihovom cilju i da jasno kažu šta se dešava.

Stav bivšeg komandanta

“Pozivamo sve vojnike koji su dio obavještajnih jedinica, one koji su to bili i one koji će to tek biti, zajedno sa svim građanima Izraela, da se usprotive ovim nepravdama i da djeluju kako bi one prestale.”

Jedan od vojnika je također kazao, u izjavi za TV stanicu Channel 10, kako smatra da je veći dio djelovanja motiviran “političkim razlozima” betoniranja izraelske kontrole nad Zapadnom obalom, a ne brigom za sigurnost.

Otvoreno pismo je objavljeno nakon skoro tri sedmice od žestoke vojne ofanzive protiv palestinskih boraca u Pojasu Gaze, tokom koje je poginulo više od 2.200 osoba, većinom civila.

Jedinica 8200 jedna je od najboljih i najsjajnijih jedinica Izraela i brine se za prismotru i kontrolu komunikacija, zajedno s razmjenom informacija s izraelskim civilnim obavještajnim službama.

Bivši komandant jedinice, brigadni general u rezervi Hanan Gefen, optužio je autore pisma za veliko kršenje povjerenja.

“Ukoliko je ovo istina i da sam ja trenutni komandant jedinice, sve bi ih stavio pred sud i zahtijevao bih zatvorske kazne za njih. Također bi ih uklonio iz jedinice”, izjavio je Gefen u petak.

Izvor: Agencije