Erdogan odobrio nove mjere za internet

Recep Tayyip Erdogan je odobrio novi zakon, nakon što je u februaru usvojen zakon koji je vlastima znatno olakšao pristup web stranicama (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odobrio je u petak novi zakon koji vlastima pruža šira ovlaštenja da nadziru korisnike interneta i blokiraju internetske stranice, prenosi agencija Tanjug.

Prijedlog novih mjera, koji je Parlamentu dostavila vladajuća Partija pravde i razvoja, uslijedio je poslije zakona predstavljenog u februaru, koji je vlastima znatno olakšao pristup web stranicama, bez naloga suda.

Iako je to ocjenjeno kao “napad na privatnost”, nove mjere proširuju ova ovlaštenja i dozvoljavaju turskom telekom regulatoru da blokira internetske stranice, u cilju “zaštite nacionalne sigurnosti, javnog reda i sprečavanja kriminala”, prenosi AFP.

Provajderi zatim imaju četiri sata da obustave internetsku stranicu, ili da izbrišu njen sadržaj.

Podaci iz komunikacija

Zakon, također, dozvoljava TIB-u da više od dvije godine prikuplja podatke iz online komunikacije, uključujući i one koji pokazuju koje je stranice korisnik posjećivao i koliko se dugo zadržavao na njima.

Do sada je TIB mogao doći do podataka samo u slučaju kriminalne istrage, ili prema nalogu suda.

Stroge mjere kontrole interneta osudila je organizacija Reporteri bez granica, a zakonu se oštro protivi glavna opoziciona Republikanska narodna partija, koja je najavila da će se na Ustavnom sudu Turske boriti za njegovo ukidanje.

Vlada Turske je privremeno u martu blokirala Twitter i YouTube, pošto su na njima objavljeni audiosnimci koji upućuju da su Erdogan i krug njegovih bliskih saradnika bili umiješani u korupcijski skandal.

Izvor: Agencije