Boko Haram drži zatočene djevojčice 150 dana

Prošlo je gotovo pet mjeseci od otmice više od 200 učenica u Nigeriji, koju su izveli pripadnici skupine Boko Haram.

Otada im se gubi svaki trag, unatoč čvrstim obećanjima predsjednika i nigerijskih vlasti kako će biti pronađene i vraćene kućama.

Nakon otmice, predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan obećao je da će ih vratiti obiteljima, a obećanje je ponovio mnogo puta.

“Uvjeravamo vas, izbavit ćemo naše djevojčice”, poručivao je predsjednik.

Uvjeravanja i kampanja

Djevojke nikad nisu oslobođene. Pripadnici Boko Harama zauzeli su velik dio teritorija na sjeveru zemlje, primoravajući tisuće civila da napuste svoje domove. Ne tako davno, zauzeti teritorij proglasili su halifatom.

Od pogoršanja sigurnosne situacije na sjeveru zemlje Jonathan, koji se ponovno namjerava kandidirati za predsjednika iduće godine, izložen je stalnim kritikama.

“Nesigurnost na sjeveru zemlje prijetnja je našoj slobodi, našoj demokraciji, nacionalnom jedinstvu, ali i polugama moći aktualne vlasti, kao i njezinom kredibilitetu”, kaže aktivista Shehu Sani.

“Vratite naše djevojčice” – kampanja je koja je putem društvenih mreža preplavila svijet.

Ali, mnoge Nigerijce vrijeđaju posteri koji su se počeli pojavljivati ovog tjedna u glavnom gradu Abuji, jer se slogan te kampanje koristi za promociju aktualnog predsjednika.

Bojazan da ne budu ubijene

“Previše je bolno vidjeti takvu bezosjećajnost”, komentira Obi Ezekwesili, organizator kampanje “Vratite naše djevojčice”.

Jonathan je hitno naredio skidanje postera, a aktivisti kažu da je veliki broj građana, osim toga, ogorčen i zbog izostanka rezultata u ulaženju u trag djevojčicama.

“Ne postoji nijedan jasan pokazatelj da je učinjen bilo kakav napor”, smatra Ezekwesili.

“Nigerijske vlasti tvrde da znaju gdje se nalaze djevojčice. Međutim, kažu da vojna operacija još nije moguća, jer strahuju da bi mogle biti ubijene”, izvještava reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

Izvor: Al Jazeera