Neizvjesna budućnost Sirijaca u SAD-u

Od tri miliona sirijskih izbjeglica samo se mali broj njih nalazi u Americi. Uprkos obećanju administracije Baracka Obame da će olakšati useljenička pravila za Sirijce, mnogi od njih još ne znaju hoće li dobiti azil.

Porodica Asas stigla je u Sjedinjene Američke Države prije malo više od godinu, nadajući se da će dobiti azil.

Ipak, nakon isteka njihove turističke vize prošli su mjeseci, a sad žive u nesigurnosti. Muhanadovi pozivi Uredu za azil nisu rezultirali pozitivno.

“Očajan sam. Niko nam ne želi pomoći. Niko ne pomaže ni Siriji. Pred nama nije svijetla budućnost. Ne znam šta nas čeka”, kaže Muhanad Asas.

Useljenički program

Porodica Asas ni u Siriji više nema mnogo toga. Muhanad kaže kako se tamo nemaju namjeru vratiti. Ipak, u SAD-u su zapali u birokratski vakuum kompliciranih i strogih sigurnosnih procedura čiji je cilj izdvajanje terorista.

“Nemamo radne dozvole, nemamo osiguranje. Moj sin ne može pohađati školu. Sve me to brine”, kaže Shukran Daghmash, izbjeglica iz Sirije.

Reporter Al Jazeere Andy Gallacher posjetio je najveći Ured za azil u sjeveroistočnom dijelu SAD-a.

“Ta država je dala više finansijske pomoći Siriji nego bilo kojoj drugoj državi i ima najveći useljenički program, no novi dom zasad je ponuđen tek 121 Sirijcu. Kritičari tvrde da je to daleko od potrebnog”, izvještava Gallacher.

Pitanje života

Cijela regija trpi zbog razmjera sirijske humanitarne krize, jer izbjeglice bježe u susjedne zemlje. Procjenjuje se da broj raseljenih u Siriji iznosi više od šest miliona. Njihova sigurnost još je ugrožena.

Stručnjak za useljenička pitanja Ehab Moustafa kaže kako mnogim njegovim klijentima treba pomoć.

“Većina aplikanata ima porodicu u Siriji. Za njih je to pitanje života i smrti, jer ako im molba ne bude obrađena na vrijeme, njihove porodice to može stajati života”, objašnjava Moustafa.

Iz State Departmenta rekli su nam da u narednom periodu očekuju nove molbe te da nastoje pomoći narodu Sirije. Sve što porodica Asas zasad može učiniti jeste – čekati. Njihova, kao i sudbina mnogih drugih Sirijaca, i dalje je neizvjesna.

Izvor: Al Jazeera