Diplomata na razgovoru u Turskoj zbog špijuniranja

Erdogan je rekao da će sa liderima Njemačke i SAD-a otvoreno razgovarati o pitanju prisluškivanja (AFP)
Erdogan je rekao da će sa liderima Njemačke i SAD-a otvoreno razgovarati o pitanju prisluškivanja (AFP)

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američkog otpravnika poslova na razgovor zbog medijskih izvještaja da je SAD špijunirao Tursku, izjavio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc.

Njemački Der Spiegel jučer je na svojoj internetskoj stranici objavio da su američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i britanska agencija za prisluškivanje vršile “masovno prisluškivanje Turske”, pozivajući se na dokumente iz arhive bivšeg radnika NSA Edwarda Snowdena, navodi Reuters.

Nekoliko sedmica ranije, ovaj list je objavio da njemačka obavještajna agencija BND godinama špijunira Tursku. Taj izvještaj je naišao na bijesnu reakciju Ankare, koja je rekla da je to “apsolutno neprihvatljivo” ako je istina.

“Zbog konteksta u kojem su navedene Sjedinjene Države i tvrdnji koje su iznijete, otpravnik poslova je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i od njega smo dobili informacije”, rekao je Arinc novinarima nakon prvog zasjedanja nove Vlade Turske poslije predsjedničkih izbora održanih u augustu.

Erdogan najavio razgovore

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da će sa liderima tih zemalja otvoreno razgovarati o pitanju prisluškivanja.

 „Nemoguće je govoriti o državama sa jakim obavještajnim službama koje ne prisluškuju druge države. To moramo svi znati. To svi rade. Stoga je veoma važno šta i kako je rađeno i kako je to dešifrirano.“

„Ali pred nama je Samit NATO-a, potom slijedi i Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Tom prilikom ćemo kao lideri razgovarati i o tim stvarima. Smatram da će nakon toga ovakve izjave koje su prijetnja miru u svijetu moći biti stavljene pod kontrolu“, kazao je Erdogan.

Der Spiegel je objavio da su američke obavještajne službe također pomagale Ankari u borbi protiv kurdskih pobunjenika koji tri decenije vode borbu za veća prava Kurda na jugoistoku Turske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO