Argentina traga za ukradenom djecom

Organizacija “Bake sa Majskog trga” iz Buenos Airesa godinama traga za djecom koja su odvedena od svojih porodica 1970-ih, tokom vojne vlasti u Argentini.

Predsjednica tog udruženja imala je sreću i pronašla svog unuka. Jedan je od, kako se procjenjuje, 500 djece koja su bila oduzeta roditeljima i data na usvajanje vojnim i policijskim porodicama.

Susret Guida Carlotta sa bakom Estelom bio je veoma dirljiv. Estela je u Argentini poznata kao borac za ljudska prava i predsjednica je organizacije “Bake sa Majskog trga”, koja traga za ukradenom djecom.

“Susret je bio predivan. Mnogo ljubavi, saosjećanja, zagrljaja… Potpuno neočekivano”, kaže Guido.

Guido je 114. ukradeno dijete koje je pronađeno i stupilo u kontakt sa svojom biološkom porodicom. Još stotine ih je koji tek trebaju biti otkriveni.

Saznanje o prošlosti

Neki od njih znaju za svoju prošlost, neki sumnjaju, ali većina vjerovatno ne zna ništa o tome.

“Ova situacija kroz koju sada prolazim i koju su ranije drugi proživjeli treba poslužiti da pokrene širu potragu, tako da svi razumijemo potrebu za liječenjem rana koje su tako dugo bile otvorene”, dodaje Guido.

Delia Giovanola još čeka. Njenog sina Jorgea i njegovu suprugu, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, vojska je odvela 1976. Više ih nije vidjela. Delia vjeruje da je njena snaha rodila sina.

“Oni su uvijek govorili da će imati sina Martina, jer su znali da će biti dječak. Zato ja tragam za plavokosim dječakom plavih očiju kojemu je dato to ime prije 36 godina”, kaže Delia.

Delia je jedna od pokretača kampanje kojom se zahtijeva odgovor na pitanje šta se desilo sa blizu 30.000 ljudi koji su ubijeni tokom vojne vlasti. Slavila je s Estelom Carlotto, nadajući se da će uskoro isto tako slaviti sa svojim unukom.

Borba traje

“To nam daje snagu. Daje nam nadu. Osjećam da je moj Martin blizu”, nada se Delia.

“Argentina slavi jer polako zacjeljuju rane iz njene mračne prošlosti. Ali 31 godinu nakon što je vojna vladavina završila, borba za odgovore i pravdu i dalje traje”, izvještava Daniel Schweimler, reporter Al Jazeere.

Neke od baka su preminule prije nego što su našle svoje izgubljene unuke. Delia sada ima 88 godina i uvjerena je da će uskoro upoznati svog nestalog unuka te naći barem malo utjehe iz tragične prošlosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Organizacija “Bake sa Majskog trga” iz Buenos Airesa godinama traga za djecom koja su odvedena od svojih porodica 1970-ih, tokom vojne vlasti u Argentini. Predsjednica tog udruženja imala je sreću i pronašla je svog unuka. On je jedan od, kako se procjenjuje, 500 djece koja su bila oduzeta roditeljima i data na usvajanje vojnim i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO