Polemike o ovlastima predsjednika Turske

Turska je pred izborima, na kojima će se u nedjelju prvi put predsjednik zemlje birati direktno.

Favorit, trenutni premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova AK partija najavili su i promjene Ustava, kojima bi se predsjedniku dale znatno veće ovlasti. Turci uglavnom promjene sistema smatraju nužnim.

Međutim, o ovlastima predsjednika vode se polemike, naročito među mladima.

U živahnom centru Ankare, stranke pokušavaju animirati mlade za izlazak na izbore.

Al Jazeera je razgovarala s troje prijatelja, koji raspravljaju o mogućoj promjeni sistema u polupredsjednički. Odmaraju od studentskih obaveza, ali su zaokupljeni politikom.

Zabrinutost za budućnost zemlje

Yoldas je pripadnik kurdske manjine. Položaj manjina je sada bolji, kaže, ali zabrinut je za budućnost zemlje.

“Ako Erdogan pobijedi, preko ustavnih promjena pretvorit će se u sultana. Oni koji su protiv toga, nisu spremni sudbinu zemlje staviti u ruke jednog čovjeka”, kaže Yoldas Aydin.

No, njegova kolegica Gulsah ne dijeli to mišljenje. Proširenje predsjedničkih ovlasti čak priželjkuje.

“Ako ima autoritativan karakter, to je dio njegove osobnosti. Jedino s autoritativnim predsjednikom možemo očekivati promjene u Turskoj. Smatram da bi ustavne promjene trebale biti pozitivne. Nadam se…”, ističe Gulsah Sarapli.

Ipak, za dio ovog studentskog društva sve što se događa vrlo je negativno.

“To ne govorim kao Turčin ili musliman ili običan čovjek. Već kao homoseksualac i zato pripadnik manjine. Bit će loše posljedice izbora, posebno za društvene manjine”, očekuje Seref Sarac, student iz Ankare.

Zadovoljstvo politikom

Za razliku od ovog mišljenja, zadovoljstvo današnjom Turskom i njenom politikom ne krije budući učitelj, student koji se bavi i pozorištem. On vidi veliki napredak.

Zemlja nije podijeljena, kaže, već se sada slobodno iznose različita razmišljanja.

“Imamo razne stavove, postajemo demokratskije društvo. Jača nam ekonomija. To samo znači da zemlja napreduje u svakom smislu”, ističe Omer Faruk Seyran, student i glumac.

No, bi li davanje većih ovlasti predsjedniku značilo i daljnji napredak Turske u svim segmentima demokratskog društva –  glavno je pitanje na raspravama pred skorašnje izbore.

”Polemike su utoliko veće jer mnogi smatraju kako se u nedjelju neće glasati samo o predsjedniku Turske, već i o drugim stvarima, poput ustavnih promjena te samom određenju zemlje”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Turska je pred izborima na kojima će se u nedjelju prvi put predsjednik zemlje biratı direktno. Favorıt, trenutni premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova AK partija najavili su i promjene Ustava, kojima bi se predsjedniku dale znatno veće ovlasti. Turci uglavnom promjene sistema smatraju nužnim. Međutim, o ovlastima predsjednika vode se polemike, naročito među mladima. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO