Međunarodni istražitelji napustili Ukrajinu

Više od 220 kovčega s posmrtnim ostacima poslano je u Holandiju, gdje se obavlja identifikacija (EPA)
Više od 220 kovčega s posmrtnim ostacima poslano je u Holandiju, gdje se obavlja identifikacija (EPA)

Stručnjaci sudske medicine identificirali su još 21 žrtvu pada malezijskog aviona na letu MH17, što znači da su dosad ukupno identificirane 23 žrtve, saopćila je u petak Holandska vlada dok međunarodni istražitelji zbog borbi odlaze s istoka Ukrajine.

Avion na letu MH17 oboren je 17. jula raketom ispaljenom s područja koje drže proruski separatisti, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade, među kojima 193 Holanđana.

Više od 220 kovčega s posmrtnim ostacima poslano je u Holandiju, gdje se obavlja identifikacija.

Među 21 identificiranom žrtvom je 16 Holanđana – među njima jedan s dvostrukim, holandskim i britanskim, državljanstvom – dva Malezijca, Nijemac, Kanađanin i Britanac, dodalo je Ministarstvo pravosuđa u saopćenju. Dosad su bila identificirana samo dva tijela.

Sve porodice tih žrtava su obaviještene.

Premijer Mark Rutte rekao je u četvrtak da se potraga za tijelima na mjestu nesreće, na istoku Ukrajine, obustavlja zbog nesigurnosti povezane s borbama između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Nastavak primirja

Nakon te odluke, 142 policijska stručnjaka iz Holandije, Australije i Malezije vratila su se u Holandiju vojnim transportnim avionima – holandskim i australskim. Dvije letjelice su tokom poslijepodneva sletjele u Eindhovenu, javila je holandska agencija ANP.

U međuvremenu, Ukrajinska vlada saopćila je da je primirje sa separatističkim grupama na mjestu pada aviona aviokompanije Malaysia Airlines još na snazi, uprkos ranijoj objavi da će biti prekinuto nakon odluke međunarodnog tima eksperata da prekine s izvlačenjem tijela iz olupine aviona zbog nastavka borbi. 

“Naređenje predsjednika Ukrajine da se prekinu borbe u zoni potrage za žrtvama još je na snazi”, navodi Vlada u saopćenju, prenosi agencija Reuters.

U saopćenju se ne pojašnjava zašto je Vlada objavila u četvrtak da je primirje prekinuto nakon odluke međunarodnog tima o prekidu napora na izvlačenju tijela žrtava avionske nesreće.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO