Međunarodna vanredna situacija zbog ebole

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas međunarodnu vanrednu situaciju zbog ugroženosti javnog zdravlja epidemijom ebole u Zapadnoj Africi i pozvala međunarodnu zajednicu da uloži vanredne napore kako bi se zaustavilo širenje opake bolesti.

Epidemija ebole, koja je najobimnija i najdugotrajnija do sada, dovoljno je zabrinjavajuća da se proglasi međunarodna vanredna situacija, a SZO je sličnu krizu proglasio u maju zbog dječije paralize, kao i 2009. zbog pandemije svinjske gripe, prenosi AP.

Počela u Gvineji u martu

Direktorica SZO Margareth Chen saopštila je danas da je odluka te organizacije “jasan poziv na međunarodnu solidarnost”, ali je priznala da mnoge zemlje vjerovatno neće ni imati slučajeve oboljelih od ebole.

“Zemlje koje su do sada pogođene jednostavno nemaju kapaciteta same se boriti sa ovoliko obimnom i kompleksnom epidemijom”, ukazala je na konferenciji za novinare u Ženevi i pozvala međunarodnu zajednicu da “pruži podršku što je hitnije moguće.”

SZO je ranije ove sedmice sazvao odbor stručnjaka kako bi procijenio ozbiljnost epidemije.

Epidemija ebole počela je u Gvineji u martu i od tada se proširila na Sijera Leone i Liberiju. Za ovu bolest nema lijeka niti vakcine, a stopa smrtnosti među oboljelima iznosi blizu 50 posto.

Utjecaj odluke SZO-a je neizvjestan, navodi američka agencija uz podsjećanje da proglašenje slične odluke o međunarodnoj vanrednoj situaciji zbog dječije paralize još nije, kako izgleda, usporilo širenje tog virusa.

Na sastanku SZO-a prošle sedmice posvećenom stanju vezanom za dječiju paralizu stručnjaci su istakli da zemlje nisu u potpunosti primijenile preporuke date u maju.

Centri za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u SAD-u već su pružili odgovor na najvišem nivou kada je riječ o eboli i preporučili građanima da ne putuju u Zapadnu Afriku, gdje je virus odnio više od 900 života ove godine.

Umrlo 932 ljudi

Prema najnovijim podacima SZO-a, u zapadnoj Africi je od početka godine od ebole umrlo 932 ljudi, a potvrđeno je da je 1.711 osoba inficirano ovom bolešću, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Od subote do ponedeljka širom zapadne Afrike potvrđeno je 45 smrtnih slučajeva od ebole, a humanitarne agencije, uključujući Ljekare bez granica, rekle su da je ova teška tropska bolest izmakla kontroli.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po rijeci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije